Sociālā uzņēmējdarbība ir nepieciešama

27. februārī Krāslavā norisinājās diskusija „Sociālā uzņēmējdarbība Latgalē – iespējas un izaicinājumi”. Diskusijā piedalījās trīs desmiti cilvēku, kuri apsprieda vairākas tēmas: marginalizēto un sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju nodarbinātība; kā Labklājības ministrijas izstrādātā koncepcija „Par sociālās uzņēmējdarbības ieviešanas iespējām Latvijā” veicinās sociālās uzņēmējdarbības atpazīstamību un attīstību Latgalē; sociālo uzņēmumu veidošana un to attīstības perspektīvas Latgalē. Diskusiju organizēja Ludzas Invalīdu biedrība sadarbībā ar biedrības Eiroreģions „Ezeru zeme” Latvijas biroju un Ludzas novada pašvaldību. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, Latvijas Valsts un Ludzas novada pašvaldība.

Sociālā uzņēmējdarbība ļauj risināt sociālās problēmas ar biznesa instrumentiem - uzņēmums ražo preces vai sniedz pakalpojumus ar mērķi risināt sociālo problēmu, nevis ar mērķi gūt finansiālu labumu uzņēmuma īpašniekiem. Tieši šo momentu klātesošajiem uzsvēra LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes pasniedzēja Lāsma Dobele, kura sniedza īsu izklāstu par sociālajiem uzņēmumiem Latvijā un pasaulē
Lāsma: “Uzņēmēji prioritāri orientējas uz peļņas gūšanu, bet sociālās uzņēmējdarbības prioritātes ir sociālo problēmu risināšana, un peļņa ir tikai līdzeklis, lai šīs problēmas varētu risināt. Īsi sakot, sociālais uzņēmums ir uzņēmums, kura prioritāte ir risināt dažādas sociālās problēmas (nabadzību, bezdarbu u.c.), bet tas tiek darīts, izmantojot uzņēmējdarbības pieredzi, lai sociālais uzņēmums būtu spējīgs darboties ilgtermiņā.”


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 18 (06.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.