Aija: “Reizēm jutos psihologa lomā!”

Laiku pa laikam dzīve mums sagādā pārsteigumus, un ne vienmēr tik patīkamus, kas raisa prieku sejā, reizēm gribas nolīst kaktiņā, lai nevienu ne redzētu, ne dzirdētu. Taču tas nav problēmas risinājums, drīzāk tieši smaids un optimistisks skats uz nākotni palīdz nenolaist rokas un cīnīties. Sevišķi smags trieciens ir zaudēt darbu novada attālās apdzīvotās vietās.

Aija Lavčinovska dzimusi un augusi novada centram attālajā Bērziņu pagastā. Mācījās Upmalas sākumskolā, turpināja izglītoties Dagdas vidusskolā. Pēc vispārizglītojošās skolas īsu laiciņu pastrādāja vietējā bērnudārzā. Aija ļoti mīl bērnus, sevišķi patīk darboties ar maziem bērniem, bet bērnudārzā kaut kā neaizķērās. Krāslavas rajona patērētāju biedrības Tirdzniecības skolā viņa apguva pārdevējas profesiju un uzsāka mācekles gaitas Punduru veikaliņā, bet turpmākās darba gaitas viņai saistās tikai ar Porečjes ciematu. Nesenā pagātnē viņa vēl bija veikala pārdevēja šajā ciematā. Diemžēl mūsu valstī visiem mazajiem uzņēmumiem pastāvēt kļūst arvien sarežģītāk, un veikala saimniece slēdza šos un vēl dažus citus savus veikaliņus. Rezultātā Aija papildināja bezdarbnieku rindas, tomēr savu bijušo darba devēju nekritizē un atzīst, ka uz to viss gāja, jo ar katru gadu laukos sarūk pircēju pulks un arī esošo maksātspēja ir visai ierobežota. Kopumā pārdevējas amatā nostrādāti gandrīz 25 gadi un Aijai bija sāpīgi zaudēt darbu, kas viņai bija sirds aicinājums un ļoti patika. Laikam šo mīlestību viņa mantojusi no mammas, kura arī bija pārdevēja. Aijas vīrs Anatolijs arī ir vietējais, šobrīd - skolas autobusa šoferis. Arī viņš bija uzticīgs savai profesijai, un tikai tad, kad sabruka sovhozi un kolhozi, kādu laiku bija spiests strādāt krāvēja darbu kokzāģētavā. Lavčinovskiem ir viens bērns -- Dmitrijs izgāja kursus un šobrīd strādā par apsargu pievadķēžu rūpnīcā Daugavpilī. Jaunietis bija sācis datorzinību studijas Daugavpils Universitātē, bet paspēja nomācīties tikai pusotru gadu.

Juris Roga Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 19 (10.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR. Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv