Būtu tik darbs un veselība…

Aglonas novada Šķeltovas pagastā gada sākumā bija deklarēti 680 iedzīvotāji. Pārvaldes vadītāja Irēna Maļuhina uzsver, ka realitātē pagastā mīt mazliet vairāk par 500 cilvēkiem, jo oficiālā statistika ietver visus iedzīvotājus – bērnus, pensionārus, strādājošos, bezdarbniekus, tostarp tos, kuri izbraukuši uz ārzemēm vai citiem novadiem un pilsētām, bet nav izdeklarējušies. Latgalē ir vislielākais bezdarbnieku īpatsvars valstī un situācija nemainās gadiem, tālab cilvēki aizbrauc. Bet kā izdzīvo tie, kuri nolēmuši palikt dzimtajā vietā, taču nevar atrast pastāvīgu darbu?

— Vietu, kur cilvēkiem ir darbs, nav daudz — pagasta pārvalde, skola, bibliotēka, tautas nams, bija divi veikali, tagad palika viens, kurā strādā trīs mūsu iedzīvotāji. Firma “Elli V” neizmantoja situāciju, ka viņu veikals faktiski kļuva monopolists mūsu ciematā un cenas nepaaugstināja. Vēl ir pāris zemnieku saimniecības, kuras cilvēkus nodarbina sezonas darbos, bet tas arī viss.
Liels atspaids ir algotie pagaidu sabiedriskie darbi (APSD) — aktīvais nodarbinātības pasākums bezdarbniekiem darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, veicot sociāla labuma darbus. Bezdarbnieks, piedaloties APSD, saņem ikmēneša atlīdzību 142,29 eiro apmērā. Ja pērn algotos pagaidu sabiedriskos darbus mūsu pagastā pildīja astoņi cilvēki, tad šogad tikai četri. Bezdarbnieks tiek nodarbināts secīgi vai ar pārtraukumiem ne ilgāk kā četrus mēnešus 12 mēnešu periodā, pasākumā viņš var iesaistīties arī atkārtoti. Lai arī nodarbināmo skaits pēc NVA programmas šogad ir mazāks, mums tas nav liels zaudējums, un, manuprāt četri algoto pagaidu sabiedrisko darbu veicēji tādai mazai pārvaldei kā mūsējā ir pietiekoši.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 19 (10.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv