Bērnu vecāku shēmas

Kā Latvijā var piepelnīties negodīgās aukles 2013. gada rudenī Latvijā tika ieviesta valsts finansētā aukļu pro­gramma, lai atrisinātu problēmas ar vietu skaita trūkumu bērnudārzos. Taču jau pēc pusotra gada noskaidrojās, ka daži pilsoņi iemācījās pelnīt, ņemot vērā nepilnības šajā valsts politikas jomā.

Valsts atbalsts paredzēts vecākiem, kam nav nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā un kam bērni apmeklē privātos bērnudārzus: ja valsts nevar piedāvāt apmaksāto vietu bērnudārzā, tad tā vismaz daļēji kompensē vecākiem izdevumus par aukles pakalpojumu izmantošanu. Tādējādi var „nošaut uzreiz divus zaķus” - atbalstīt jauno māmiņu atgriešanos darba tirgū un mazināt problēmas ar vietu skaita trūkumu pirmsskolas izglītības ie­stādēs. Pašlaik valsts ikmēneša materiālais pabalsts par aukles pakalpojumiem sasniedz 142 eiro. Tas tiek izmaksāts par mazuli, kuram vēl nav pienākusi kārta uz vietu pašvaldības bērnudārzā. Turklāt auklei jābūt sertifikātam valsts apmaksātajai aukļu programmai, un bērns jāpieskata katru dienu, visas dienas garumā.

Viktors Ūdrišs Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 20 (13.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR. Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv