Ar savu darbu rada sociālu labumu sabiedrībai

Šķeltovas centrā laika gaitā ir iekopta dabīgi izsējušos bērzu aleja, kur iztīrīt grāvmalas no kārkliem ir norīkoti četri vīrieši – Guntars, Oskars, Sergejs un Mihails. Visi ir bezdarbnieki, atšķir viņu situāciju vien tas, ka divi pilda algotos pagaidu sabiedriskos darbus, bet divi atstrādā GMI pabalstu.

22 gadus vecais Guntars tīrīt ceļmalas patiesībā ir atnācis mammas vietā, tā drīkstot darīt. Viņa mamma ir bijusī zootehniķe, tagad gādā par lielu audžuģimeni, kurā kopā ar Guntaru ir septiņi bērni. Jaunais puisi apgalvo, ka ģimene tur saimniecību un lopus, jo tikai no naudas par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu vai citiem pabalstiem izdzīvot ir ļoti sarežģīti. Sergejs šoreiz izcērt ceļmalas krūmus, tādejādi atstrādājot GMI pabalstu. Citreiz viņam tiek uzticēts cits darbs, ar katru tiek galā. Viņa situācija neapskaužama – šķīries, dzīvo svešā mājā… Naudiņa, kas viņam pienākas, nav liela, bet, kā pats apgalvo – maizei pietiek. Kādreiz, padomju laikos, Sergejs bija traktorists, bet šodien viņš vairs nedrīkst sēsties pie traktora stūres, jo tiesības ir zaudējis. Arī Oskars savulaik bija traktorists, bet, izjūkot kolhoziem un sovhoziem, palika bez darba. Darba meklējumos paveicās un kādu laiku pastrādāja par sargu Daugavpilī, kad arī tur vairs nebija darba, nekas cits neatlika, kā sākt pildīt algotos pagaidu sabiedriskos darbus, lai būtu par ko dzīvot. Oskars stāsta, ka kopā ar mammu tur nelielu saimniecību, kas atvieglo iztikšanu. Par darbu nesūkstās, viņš māk rīkoties gan ar trimeri, gan ar motorzāģi un citu tehniku.

Juris Roga Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 20 (13.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR. Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv