Svētā Patrika diena

Šajā dienā visas pasaules īri, kā arī katoļi un pareizticīgie, svin Īrijas galvenā aizbildņa, Svētā Patrika, piemiņas dienu. Daudzās pasaules pilsētās tiek organizētas svinīgas parādes, krāšņi gājieni, baznīcās - svētku dievkalpojumi. Gavilējošie īri dzer alu un skandina dziesmas, jo šajā dienā pat gavēnis ierobežojumu ziņā nav tik stingrs, jautrībai nav gala... Kas īstenībā ir šis Īrijas aizbildnis, Svētais Patriks?

Par viņa izcelsmi pētnieki strīdas līdz šim laikam. Vieni uzskata, ka viņš nāk no kādas romiešu ģimenes, kas apmetās uz dzīvi Britānijas salās, citi pārliecināti, ka viņš ir ķeltu pēcnācējs. Neviens nezina precīzi, kur un kad ir dzimis Svētais Patriks, kā arī nav zināms precīzi viņa nāves datums. Pat viņa kapa vietu neviens nevar norādīt konkrēti... Ir zināms tikai viens - viņš patiešām BIJA! Un viņa galvenais sasniegums ir īru (kas tolaik bija pagānu tauta) kristīšana mūsu ēras 5. gadsimta sākumā.
Tajās tālajās dienās Īrijā nedalīti valdīja drosmīgi karaļi un bargi priesteri-druīdi. Kristietība tikai pamazām sāka izplatīties šajā Eiropas stūrītī, kas bija tālu no varenās Romas. Karaļi karoja viens ar otru un ar ārējiem ienaidniekiem. Kari turpinājās nepārtraukti.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 21 (17.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv