Ar ko Latvija palīdzēs Ukrainai

Ieroču vietā uz Kijevu sūtīs ekspertu

Diskusijā par palīdzības sniegšanu Ukrainai Latvijai ir divējāda pozīcija. No vienas puses, mūsu valsts ir solidāra ar Kijevu, no citas - nav iespēju piedāvāt ievērojamu materiālo atbalstu. Taču tas nekādā ziņā netraucē palīdzēt kaimiņiem ar labu padomu.

Kā zināms, ЕS atteicās atbalstīt Ukrainas lūgumu par militārās palīdzības sniegšanu, lai apspiestu separātismu Donbasā. Taču Brisele neaizliedz katrai atsevišķai dalībvalstij palīdzēt Ukrainai atbilstoši saviem ieskatiem. Un Latvija, Lietuva, Igaunija, Beļģija, Nīderlande un arī citas valstis nolēma, ka ir nepieciešams sniegt ukraiņiem ekonomisko palīdzību, nevis piegādāt ieročus.
Bez šaubām, mūsu valstij nav iespēju sniegt Ukrainai militāro atbalstu. Līdz ar to Latvija piedāvā lielākoties humāno palīdzību. Saskaņā ar valdības rīkojumu uz Ukrainu ir nosūtīti medikamenti un medicīniskās preces 30 000 eiro apmērā, 18 strāvas ģeneratori (90 000 eiro) un 4000 segas apmēram 148 000 eiro apmērā. Līdzekļus humānajai palīdzībai, kas paredzēta Ukrainai, piešķīra arī Rīgas dome un Aizsardzības ministrija.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 21 (17.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv