Teritoriālā reforma pirms 70 gadiem

Pagājuši pieci gadi kopš Latvijā notika administratīvi teritoriālā reforma un radās jauns veidojums - novads. Latvijas vēsture ir bagāta ar dažādām administratīvi-teritoriālajām reformām.

Šogad aprit 70 gadi kopš Latvijas kartē parādījās toreiz jauns teritoriāls iedalījums - ciema padome. Vecākā gadagājuma cilvēki atceras, ka ciema padome bija vietējā tautas deputātu padome, kuru 50. gados ievēlēja uz 2,5 gadiem vispārējās, tiešās, aizklātās vēlēšanās. Padomes darbojās sesiju režīmā. Četras reizes gadā notika deputātu sesijas, pirmās sesijas galvenie jautājumi bija ciema padomes priekšsēdētāja, viņa vietnieka un sekretāra vēlēšanas, kā arī tika izveidotas pastāvīgās komisijas un izpildkomiteja. Pirmās ciemu padomju vēlēšanas Latvijā notika 1948. gada 18. janvārī.
1945.- 1946. gadā Latvijas 510 pagasti tika sadalīti 1362 ciemu padomēs, vienlaikus saglabājot pagastus. Ciema padomes tika veidotas ar mērķi tuvināt Latvijas teritorijas pārvaldi PSRS esošai sistēmai un efektīvāk pārraudzīt lauku teritorijas, kā arī ātrāk un labāk piedzīt no zemniekiem lauksaimniecības produktu nodevas un veiksmīgāk organizēt mežizstrādes darbus. Ciemu padomes netika pakļautas pagastiem.


Marija Labanovska
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 21 (17.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv