Ivana Mazepas dzimšanas diena

Ir iemesls!

Pasaules vēsturē ir personības, kuras tiek vērtētas pretrunīgi. Ir vēl sarežģītāk, ja šīs personības kļūst par literārajiem varoņiem un ja emocionālie literāti piedēvē viņiem tādas rakstura īpašības, kas nepieciešamas darba sižeta atklāšanai. Tādā gadījumā novērtēt vēsturisko personāžu objektīvi praktiski nav iespējams. No citas puses, politika - tā ir īpaša cilvēku darbības sfēra, bet publiskā politika līdzinās teātra mākslai... Kurš gan nepazīst Ivanu Mazepu, Ukrainas kazaku hetmani, kas dzīvoja 18. gadsimta sākumā? Šī cilvēka dzīve bijusi visnegaidītāko pagriezienu pilna, un to var traktēt dažādi. Mēģināsim iedziļināties...

Ivans ir dzimis pareizticīgo šļahtiču ģimenē, Mazepu – Koledinsku muiža atradās netālu no Belajas Cerkovas, Kijevas apgabalā. Visi Ivana senči bija varonīgi cilvēki. Viņa vectēvi un vecvectēvi ieguvuši izcilu karavīru un uzticamu cīņu biedru slavu. Atbilstoši senlaiku tradīcijām ģimene piederēja pie tiem ukraiņu muižniekiem, kas uzskatīja, ka Mazkrievijai ir nepieciešams sadarboties ar Maskavu. Bet iegūt izglītību Ivanu aizsūtīja uz Eiropu. Viņš apguva vairākas valodas, studēja Itālijas, Francijas, Vācijas, Varšavas Universitātē. Mazepa tika stādīts priekšā Polijas karalim un kļuva par viņa galma kavalieri.
Dzīve karaļa galmā pareizticīgajam ukrainim, kam apkārt visi ir katoļi, nebija vienkārša. Neskatoties uz to, ka Mazepa paspēja iegūt arī draugus, ienaidnieku viņam bija vēl vairāk. Poļi izturējās pret šo „ukraiņu izlēcēju” augstprātīgi un ņirgājās par viņu.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 22 (20.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv