Esi spējīgs priecēt citus — neaizmirsti pieteikties!

26. aprīlī plkst. 15.00 Dagdas novada Tautas namā notiks XII Galda dziesmu un “gvelžu” saiets “Auni kõjas, laksteigola!”, informē Dagdas novada Folkloras centra vadītāja Inta Viļuma. Saieta tēma: Pasakas, sakāmvārdi un parunas – tautas dzīves gudrību atklājēji. Ir jau kļuvis par tradīciju, ka pasākums notiek tieši aprīļa beigās, kad jau atnācis pavasaris ar dabas atmodu, ar zilajām vizbulītēm, kuras kā podziņas spīd pie Zemes mātes brūnganajiem svārkiem, ar jauno bērziņu un lazdu ziedošajām skarām un saules apspīdētu ceļu, pa kuru sanāk, sabrauc saieta dalībnieki, lai piepildītu īsti pavasarīgo dienu ar kopā būšanas prieku, smeltos spēku visam gadam un dalītos pieredzē.

Saieta mērķis ir saglabāt un popularizēt galda dziesmu un senāko mutvārdu folkloras žanru un veicināt folkloras kopu, etnogrāfisko ansambļu, lauku kapelu, dziedošo kolektīvu un stāstnieku repertuāra paplašināšanu, savstarpēju sadarbību un pieredzes apmaiņu. Galda dziesmu dziedāšanas svētkos var piedalīties gan jauniešu, gan pieaugušo ansambļi, folkloras kopas, lauku kapelas, dziedoši darba kolektīvi, kā arī individuāli izpildītāji, kam ir sagatavots galda dziesmu dziedāšanas svētkiem atbilstošs repertuārs. “Gvelžu” saietā var piedalīties gan individuāli stāstnieki, gan stāstnieku grupas. Šoreiz programmas būs jāpakārto saieta tēmai.
“Sākotnēji bija doma, ka folkloristiem nepieciešams pasākums, kurā visiem kopā satikties,” īsu atskatu vēsturē sniedz šī pasākuma iniciatore un Dagdas folkloras centra vadītāja Inta Viļuma. “ Pirmsākumos tā arī bija — piedalījās folkloras kopas. Pēc tam jau izteica vēlēšanos piedalīties arī citi kolektīvi, vienkārši piezvanot un uzprasot “Vai mēs drīkstam piedalīties?”


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 22 (20.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv