Ar smaidu pret propagandu

Vārds separātisms pēdējā gada laikā dažādos veidos, locījumos un kontekstos dzirdēts tik bieži un daudzskaitlīgās versijās, ka droši varētu pasludināt par gada vārdu vai nevārdu Latvijas, Eiropas vai pat visas pasaules politikā. Par to spriež valdība, par to diskutē NATO un ES sanāksmēs, par to no preses slejām atgādina pat kāds pilsonis Beness Aijo – visnotaļ savdabīgs „nacionālboļševiku“ līderis un reinkarnējies „latviešu sarkanais strēlnieks“ vienā personā.

Skaidrs, ka neiztiek bez Latgales pieminēšanas: „Tā ir īpaši ievainojama. Tur ir problēmas ar informatīvo telpu. Plaša robeža ar atkal pie pustraka vadoņa tikušo Krievzemi. Tur varētu būt sevišķi daudz tādu, kas vēlētos dzīvot pēc Putina, Rogozina, Žirinovska vai citu tamlīdzīgu tipāžu ieskatiem veidotā „krievu pasaulē“.
Diemžēl mūsu valstī tiešām dzīvo ievērojams skaits cilvēku, kuri tic Putina propagandas mašīnas sacerējumiem par labo dzīvi Krievijā, par fašistu huntu Ukrainā un geju huntu Eiropā, vai tic tam, ka visām Krievijas un pasaules nebūšanām par cēloni ir visuresošo ASV slepeno dienestu sazvērestības. Ne tikai kādam Latgalē – arī Rīgas mēram liekas, ka Putins ir “labākais”, kas mums šobrīd kaimiņos var būt.
Cik noprotams, mēs plānojam savu atbildi. Kaitina, tomēr nepārsteidz tas, ka darām to ļooooti lēni un īpaši nesteidzoties. Kaitina un nu jau nepārsteidz, ka izskatāmies un droši vien arī esam apjukuši, ka instinktīvi vēlamies šādu savu iedzīvotāju smadzeņu skalošanu izbeigt ar mehānisku Kremļa ruporu izslēgšanu vai kaut kādu formālu aizliegšanu.
Vienlaicīgi – pārsteidz, kādēļ mēs Kremļa propagandas atspēkošanai un ietekmes mazināšanai aktīvāk neizmantojam jau šobrīd samērā brīvi pieejamos resursus un metodes. Turklāt šajā gadījumā mums daudz ko priekšā pasaka pašu Kremļa saimnieku darītais.


Juris Viļums
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 23 (24.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv