Bērnu trūkums apdraud skolu pastāvēšanu

Izskatās, ka novadā ir sākušās skolu tīkla reformas: vispirms pašvaldība nolēma reorganizēt Indras vidusskolu par pamatskolu un nesen sagaidījām lēmumu arī par Aulejas pamatskolas slēgšanu. Lai lasītājs saprot situācijas nopietnību, uz interviju aicināju Krāslavas novada Izglītības un kultūras nodaļas vadītāju Lidiju Miglāni.

— Kālab viss rit tik pēkšņi?

— Runājot par Indras skolu, tas nav pēkšņi, bet — likumsakarīgi. Pirms trim gadiem, kad Indrā tika nokomplektēta vidusskolas desmitā klase ar ļoti mazu izglītojamo skaitu, domes sēdē tika skatīts jautājums par atļauju atvērt 10. klasi un tā viņiem tika dota. No tā skolēnu skaita, kas viņiem bija, galarezultātā ir palikuši seši izglītojamie. Kā liecina visi jaunie projekti, pašlaik valsts līmenī spriež par 18 izglītojamajiem vidusskolas klasē pilsētā un 14 izglītojamajiem — lauku teritorijā. Seši skolēni ir pat mazāk nekā puse no nepieciešamā, lai pietiktu finansējuma pēc šī principa, kad nauda seko skolēnam. Turklāt Indrā šajā mācību gadā nebija ne desmitās, ne vienpadsmitās klases, divpadsmitie šovasar skolu pabeidz un aiziet projām. Skola pēc visām aplēsēm šoruden nevar nokomplektēt 10. klasi, jo, pirmkārt, viņiem savi skolēni 9. klasē ir tikai 11. Skaidrs, ka visi viņi nebūs vidusskolas kontingents, Varbūt varētu atnākt skolēni no Robežniekiem, bet no Robežniekiem, kā tas ir izveidojies vēsturiski un viņi paši to izvēlas, dodas mācīties uz Krāslavas valsts ģimnāziju vai citreiz pat uz Daugavpili. Juridiski nevar būt skola ar nosaukumu vidusskola, ja netiek realizēta vidusskolas programma. Tāpēc statuss ir jāmaina, un tā ir reorganizācija, kas atbilstoši likumam ir jāsāk vismaz pusgadu iepriekš.

— Būs skolotāji, kuri paliks bez darba?

— Pedagogu kolektīvā neviens bez darba nepaliek, varētu nedaudz samazināties slodzes, bet, tā kā matemātikas skolotājai jau šodien ir ļoti liela slodze, tad tas absolūti neko neietekmē. Latviešu valodas skolotāji ir trīs, bet viņi pārkvalificējušies, vai ir ieguvuši citas specialitātes. Protams, Indras skolā ir amatu savienotāji – kolēģi no Robežnieku skolas. Amatu savienotājiem slodze samazinās, bet šajā situācijā mūs tas īpaši nesatrauc. Bez darba neviens Indras skolā reorganizācijas rezultātā nepaliks.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 23 (24.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv