Veselības, prieka un cerību projekts

Mūsdienās bieži dzīvojam satraukumā: nestabilitāte, mirstošie lauki... Uz šī emocionālā fona aicinājumu apmeklēt Konstantinovu uztvēru ar prieku. Tur tika atvērta trenažieru zāle!

Jadvigas liktenis

Simtiem reižu apmeklēju šo ciematu, par kuru mūsu vadoņi, šķiet, ir aizmirsuši. Labi atceros biezi apdzīvoto sovhoza „Iskra” centru, kurā kūsāja dzīve. Un tad sākās pārmaiņu un regresa periods, kurš nav beidzies līdz šim laikam.
Mūsdienās, kad daudzi lauku iedzīvotāji sirgst ar depresiju, tomēr ir daži cilvēki, kas nepadodas un met izaicinājumu bezcerībai. Pēc iepazīšanās ar Jadvigu Utāni es biju patīkami pārsteigts par viņas optimismu.
…Projekta īstenošanas noslēguma posmā ir nepieciešamas publikācijas presē. Izmantojot situāciju, es piedāvāju savu nosacījumu: lai Jadviga vispirms pastāsta par savu dzīvi, bet pēc tam - par sabiedriskajām aktivitātēm. Un viņa, protams, piekrita.
Jau no pirmajiem teikumiem sāka iezīmēties tipiskā Latgales iedzīvotāju likteņgrāmatas lappuse. Viņas saknes ir saistītas ar Baltkrieviju, bet jau kopš bērnības gadiem Konstantinova kļuva par viņas dzimteni - vienīgo un neaizstājamo. Veterinārā feldšera un mākslīgās apsēklošanas tehniķa diploms viņai ļoti noderēja, kad tika uzsāktas darba gaitas. Bet tas bija vēlāk...
Viņas dzīvesbiedrs Aivars bija darba cilvēks - nopelniem bagātais mehanizators. Viņa portreti rotāja ne tikai rajona avīzes lappuses, bet arī tika ievietoti sovhoza goda plāksnē. Ar tādu cilvēku nepazudīsi! Pagāja tik daudz gadu, bet Jadviga vēl joprojām atceras visas detaļas, kas saistītas ar viņu iepazīšanos. Vienu dienu viņa kopā ar savu kolēģi Raisu nolēma doties uz mežu ogot. Plānoja braukt uz Velna ezeru, bet bija problēmas ar transportu. Un te gadījās Aivars ar savu „žiguli”. Kad Jadviga iepazinās ar viņa vecākiem, bija redzams, ka tie ir ļoti labi cilvēki. Pēc gada tika svinētas kāzas uz diviem galiem, pie abiem jaunlaulātajiem. Tas bija novembrī, viesu – vairāk nekā simts, svinēja četras dienas. Šķiet, ka tas notika vakar, bet pagāja jau vairāk nekā trīsdesmit gadi.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 24 (27.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv