Ko sniegs kārtējā reforma

Skolotājiem iesaka savilkt jostas

Diskusijas par jaunas pedagogu darba samaksas sistēmu Latvijā turpinās jau vairākus gadus. Nesen kļuva skaidrs, ko īstenībā mainīs kārtējā reforma.

Pagājušajā nedēļā Ministru prezidente Laimdota Straujuma intervijā Latvijas radio apstiprināja, ka pēc jaunā pedagogu finansēšanas modeļa ieviešanas daļai skolotāju ikmēneša ienākumi varētu samazināties. Cik graujoša būs reformas ietekme, pagaidām nav zināms.
Straujuma paskaidroja, ka finansējuma modeļa reformas ietvaros ir svarīgi panākt, lai skolotāji turpmāk nestrādātu vairāk par 40 stundām nedēļā jeb vienu slodzi. Pašlaik daudzi skolotāji ir pārslogoti, kas ir saistīts ar elementāru vēlmi nopelnīt. Brīnumainā kārtā kārtējā reforma un pārmaiņas var vēl vairāk pasliktināt pedagogu stāvokli un samazināt atalgojumu.
Taču Laimdota Straujuma sola darīt visu iespējamo, lai pedagogi, kuru ienākumiem jāsamazinās, darbu skolā nepamestu. Līdz ar to var secināt, ka pastāv risks, ka dažus skolotājus arī atlaidīs no darba. Skaidrs, ka pēc šīs jaunās sistēmas stāšanās spēkā daļa skolotāju pelnīs mazāk, bet izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile jau tagad apgalvo, ka jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai papildus būs nepieciešami aptuveni 32 miljoni eiro gadā.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 24 (27.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv