Visdārgākais apbalvojums — skolēnu atmiņas!

Jaunībā neapzināmies patieso laika upes tecējumu, bet tas ir tik straujš, ka apjausma par to neizbēgami pienāk ātrāk nekā gribētos. Taču ir cilvēki, kuri mūžīgi paliek jauni. Lai arī sen garām brīdis, kad Ezernieku vidusskolas skolēni steidza uz Manefas Kudrjavcevas matemātikas stundām, daudzi arvien jūtas viņas skolnieki, kaut pašu frizūras jau rotā sudraba stīgas. Skolotāja, par kuru ir šis stāsts, visupirms lepojas ar bijušo audzēkņu vēstulēm, jo tās viņas dvēseli silda daudz stiprāk par darba mūžā nopelnītajām medaļām un Goda rakstiem.

Manefas dzimtā puse ir Preiļu rajonā – trīs kilometrus no Riebiņiem, kur 30 hektārus aramzemes apsaimniekoja tēvs un māte. Abi cēlās līdz ar gaismiņu un pie miera devās nakts melnumā. Viņas tēvam bija divas meitas no pirmās sievas, kura nomira, un vēl trīs bērni jaunajā ģimenē. Vecākie bērni — Jevdokija un Kira – jau ir viņā saulē. Manefa un Ņina apguva skolotāja profesiju. Ņina daudzus gadus strādāja Riebiņu sākumskolā. Brālis Dmitrijs bija specializējies radiotehnikā un laboja televizorus, bet laika gaitā nolēma atgriezies tēva mājās, kur nodarbojās ar lauksaimniecību.
Pēc Riebiņu skolas Manefa turpināja izglītoties Preiļu 2. vidusskolā. Skolā viņai vislabāk padevās tieši matemātika, par ko noteikti priecājās Manefas klasesbiedri, kuriem viņa nekad neatteica palīdzību – skaidroja sarežģīto vielu. Pēc vidusskolas jauniete devās uz Daugavpils Pedagoģisko institūtu, jo turp devās vismaz trešdaļa klasesbiedru. Tomēr viņa nepakļāvās kopīgajam instinktam, un vienīgā izvēlējās studēt fizikas-matemātikas, nevis literatūras fakultātē. Dzīvoja kopmītnē ar vairākām meitenēm istabiņā. Ar studiju biedriem joprojām turpinās telefoniska draudzība. Studijas viņai nesagādāja grūtības, Manefa saņēma stipendiju, bet ar to nepietika – palīdzēja tēvs, kurš nomira pēc diviem studiju gadiem — 1955. gadā. Pēc tēva nāves Manefai palīdzīgu roku sniedza māsa.


Juris Roga
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (31.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv