Kam ir vajadzīga ­viendzimuma attiecību legalizēšana?

Sabiedrībā zināmi cilvēki iestājas par skandalozu likumu

Cīņā par viendzimuma pāru tiesību paplašināšanu Latvijā ir iestājies jauns posms. Nesen kļuva zināms, ka 100 sabiedrībā zināmas personas iestājas par to, lai tiktu pieņemts skandalozais Kopdzīves likums.

„Ezerzeme” jau rakstīja par to, maijā Rīga kļūs par „Eiropraida” - geju un lesbiešu starptautiskās kustības - arēnu, mūsu valsts galvaspilsētā notiks seksuālo minoritāšu pārstāvju salidojums. Šādi pasākumi visā pasaulē tiek izmantoti, lai lobētu LGBT kustības intereses un lai panāktu savu tiesību paplašināšanu. Uz šī fona LR ārlietu ministra Edgara Rinkēviča paziņojums par savu netradicionālo orientāciju izskatās kā viens no soļiem, lai sagatavotu sabiedrību un tad ieviestu izmaiņas ģimenes politikā.
Sekoja arī nākamais solis – sabiedrībā zināmu cilvēku aicinājums atbalstīt Kopdzīves likumu. Petīciju vietnē manabalss.lv norisinās parakstu vākšana par šo iniciatīvu. Dokumentu varēs nodot izskatīšanai Seimā, ja par to nobalsos 10000 cilvēku. Protams, petīcijas iesniegšana nav vienīgais paņēmiens, kas dod iespēju mainīt likumdošanu. Daži politiķi un sabiedriskās organizācijas mēģina darīt visu iespējamo, lai pieņemtu šo likumu pēc Saeimas deputātu iniciatīvas, taču pagaidām viņiem neizdodas nodrošināties ar valsts varas pārstāvju atbalstu.
Likuma projekts par partnerattiecībām paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu – „partnerību”. Runa ir par to, lai piešķirtu oficiālu statusu visiem pāriem, kuri dzīvo kopā, bet nenoslēdz laulību. Likums paredz ne tikai tā saucamās „civillaulības”, bet arī viendzimuma sakaru legalizēšanu. Šī likuma aizstāvji neatlaidīgi uzstāj, ka runa nav par viendzimuma laulību ieviešanu. Patiešām viendzimuma pāru attiecības tiks apzīmētas ar citu terminu („partnerattiecības”), taču pēc būtības tas nozīmē, ka tiks izveidota paralēla struktūra, kas juridiski ir ļoti tuva laulības jēdzienam.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (31.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv