Divdesmit gadi uz skatuves

Krāslavieši turpina dalīties patīkamos iespaidos pēc lugas „Visi radi kopā” veiksmīgās pirmizrādes Kultūras namā. Esmu iecerējis rakstu sēriju par Krāslavas amatierteātra aktieriem, un tad no diviem lasītājiem saņēmu vērtīgu padomu: Janīna Samsanoviča šogad svin jubileju. Sava radošā darba jubileju - divdesmit gadi amatierteātrī!

Mēs, Krāslavas pamatiedzīvotāji, parasti labi pazīstam cits citu un savus novadniekus. Pamatskolā, kur pieredzējusi skolotāja strādā par direktores vietnieci mācību jautājumos, regulāri notiek dažādi pasākumi, bet mūsu redakcija vienmēr ir atsaucas uz aicinājumiem tos apmeklēt.
…Dienas otrajā pusē skolotājas balsī ir jūtams viegls nogurums. Pēc sarunas ar korespondentu gaidāms svarīgs pasākums, Krāslavas pamatskolā notiks sporta deju studijas dalībnieku atskaites koncerts. Taču tas nemaz netraucē mūsu dialogam.
Esmu redzējis Janīnu dažādās izrādēs, kurās viņa tēloja gan pilsētniekus, gan lauku iedzīvotājus. Noslēpums ir vienkāršs: viņas bērnība un jaunība pagāja Užinkalnā, no kurienes Viktors aizveda savu sievu uz pilsētu. Samsanoviči arī tagad kopj viensētu un zemi Daugavas tuvumā. Arī Janīnas brālis Viktors saudzīgi izturas pret vecāku mantojumu. Meitene izauga lauku sētā un strādāja dažādus lauku darbus, ja vajag - arī tagad bez problēmām var izslaukt govi. Gadi paskrēja vēja spārniem, tagad jau grūti noticēt tam, ka skolas izlaidums tika svinēts tālajā 1981. gadā...
Kāpēc viņa izvēlējusies pedagoģisko ceļu? Janīnai ļoti paveicās ar pirmo skolotāju - Mariju Rimicāni, lai viņai vieglas smiltis... Pēc Liepājas Pedagoģiskā institūta pabeigšanas Janīna saņēma sākumklašu skolotājas diplomu. Vēlāk jau neklātienē beigusi Rīgas Augstāko reliģijas zinātņu institūtu un ieguva ētikas un kristīgās mācības skolotājas specialitāti.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (31.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv