Izglītības ministrija vai “melnais caurums”?

Skandāls ap interneta projektu skolas.lv attīstību parādījās pēc dienesta pārbaudes Izglītības un zinātnes ministrijā. Šīs pārbaudes mērķis - izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un atbildību par nepieciešamību atmaksāt Eiropas Savienības finansējumu vairāk nekā pusotra miljona (1 536 969.12) eiro apmērā, papildus JAU iztērētajiem 3,5 miljoniem eiro. Rēķinu par vairāk nekā pusotru miljonu eiro Izglītības un zinātnes ministrijai ir sagatavojusi un iesniegusi Centrālā finanšu līgumu aģentūra.

Zīmīgi, ka dienesta pārbaudi attiecībā uz projektu skolas.lv Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ierosināja tikai 2015. gada 20. janvārī – pēc CFLA atzinuma saņemšanas. Neskatoties uz to, ka Ministru kabinets lika IZM uzsākt šo pārbaudi vēl pagājušā gada 7. oktobrī – tad, kad izglītības un zinātnes ministres pienākumus pildīja Ina Druviete.
Bet nu laikam “Vienotības” partijas pārstāvošām ministrēm nebija iespējams satikties un parunāt par ministrijas problēmām, Seiles kundzei nācās visu sākt no nulles.
Lasot IZM dienesta pārbaudes ziņojumu, rodas tieši tāds iespaids – ministrija pēkšņi, negaidīti ir uzzinājusi par to, ka tā ilgus sešus gadus strādāja pie konkrētā - bet, kā tagad apgalvo ministrijas pārstāvji, tik svarīgā, vajadzīgā un visiem nepieciešamā projekta skolas.lv.

Četrdesmit lappušu garajā ziņojumā “sausais atlikums” ir ietverts divu lapu secinājumos, kuru galvenā būtība ir sekojoša:

- atbildīgie ministri vairs nav amatos,

- daļa no ierēdņiem vairs nestrādā,

- pārējo personu disciplinārajai atbildībai iestājies noilgums.




Regina Ločmele - Luņova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (31.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv