Nodoklis bez kompromisiem

Parlaments atbalstīja mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšanu

Pagājušajā ceturtdienā Saeimas deputāti atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kuri var nodarīt lielus zaudējumus daudziem sīkiem biznesmeņiem un cilvēkiem, kuri tikai grasās uzsākt uzņēmējdarbību.

Līdz nesenam laikam palika cerība, ka parlaments mīkstinās notiekumus, kas saistīti ar šo likumprojektu. Diemžēl tas nenotika, neskatoties uz biznesa pārstāvju un pat Ekonomikas ministrijas protestiem.
Atgādināšu: mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju statusu var iegūt mazi uzņēmumi ar nelielu apgrozījumu, darbinieku skaitu un algu. Piemēram, kā mikrouzņēmums var darboties individuālais komersants, zemnieku saimniecība... Ekonomiskās krīzes gados daudzi izmantoja šo iespēju, jo mikrouzņēmumi varēja maksāt salīdzinoši zemu nodokli – tikai 9%.
Sakarā ar to, ka krīze (pēc valdības domām) jau noslēgusies, sākās mēģinājumi papildināt valsts budžetu, izmantojot tieši šīs nozares resursus, kas pēdējos gados attīstās visai dinamiski. Parlaments jau otrajā lasījumā pieņēma grozījumus, kuri paredz, ka pirmajos trīs darbības gados mikrouzņēmuma nodokļa likme ir 9%. Savukārt no ceturtā darbības gada mikrouzņēmumu nodokļa režīmā šī likme tiek noteikta 12% apmērā.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (31.03.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv