Šogad daudziem pirms pieteikties platību maksājumiem būs jāapgūst e-prasmes

Iekams lielie pavasara darbi vēl nav uzsākti, daudzviet Latvijā semināros pulcējas lauksaimnieki, zemnieki un zemju īpašnieki, lai iegūtu aktuālāko informāciju par platību maksājumiem.

27. martā Aglonas Kultūras namā pulcējās zemnieki, zemes platību īpašnieki un lauksaimniecības konsultanti uz Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkoto semināru “Par Lauku attīstības programmas aktualitātēm un pasākumiem”, kura laikā konkrētās nozares speciālisti sniedza aktuālāko informāciju gan par izmaiņām platību maksājumos, gan par jauninājumiem, kurus varētu izmantot zemju īpašnieki, gan par aktualitātēm lopkopībā.
Sevišķi liela vērība tika pievērsta tiem jautājumiem, kuros maksājumu pieteicēji varētu kļūdīties un vēlāk paši sev radīt zaudējumus.
Semināra laikā Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes, Eiropas Savienības tiešo maksājumu daļas speciālists, Aivars Znotiņš informēja klātesošos, ka 2015. gads ir bagāts ar dažāda veida izmaiņām.
Viens no svarīgākajiem jauninājumiem ir tāds, ka zemniekiem, kuri ievēro zaļināšanas prasības un kuru aramzemes platība ir vismaz 10 ha, tiešmaksājuma atbalsta saņemšanai savi pieteikumi Lauku atbalsta dienestā jāiesniedz elektroniski.
Taču sakarā ar to, ka sistēma uz 27. martu darbojās tikai demo versijā un nebija pieejama, nekādas konkrētas informācijas par problēmām, strādājot šajā sistēmā, zemnieki nevarēja aktualizēt, tāpēc seminārā vairāk uzmanības tika veltīts jauninājumiem un ieteikumiem, kuri būtu jāņem vērā, aizpildot pieteikumus, kā arī aktualizēts jautājums par elektroniskās sistēmas pozitīvajām pusēm un kļūdām, ko nevajadzētu pieļaut, aizpildot šos pieprasījumus elektroniskā veidā.
Semināra laikā tika sniegtas atbildes uz klātesošo uzdotajiem jautājumiem.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 26 (07.04.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv