Džozefa Pulicera dzimšanas diena

Ir iemesls! Amerikā par lielāko sasniegumu žurnālistikas vai literatūras jomā tiek uzskatīta Pulicera prēmija. Tās lielums ir 10 tūkstoši ASV dolāru. Šis prēmijas ekvivalents naudas izteiksmē ir diezgan pieticīgs salīdzinājumā ar citiem pasaules mēroga apbalvojumiem, taču Pulicera balva ir visprestižākā. Lielākā daļa laureātu atsakās no šīs naudas, pārskaita to labdarības mērķiem, dāvā universitātēm un koledžām. Ja tu esi saņēmis Pulicera prēmiju, tas nozīmē, ka tu esi zvaigzne, tātad drīz vien nauda straumēm plūdīs pie tevis... Amerikā tā noticis vienmēr... Kas bija šis Pulicers, kura vārdā ir nosaukta slavena literārā prēmija?

Džozefs (īstajā vārdā Josifs) ir dzimis 1847. gadā Ungārijā, Mako pilsētā. Viņš bija vienīgais bērns ģimenē un sapņoja par militāro karjeru. Pabeidzis prestižu privātskolu Budapeštā, jauneklis devās uz Austrijas armijas rekrutēšanas punktu (Ungārija toreiz bija Austroungārijas impērijas daļa) un paziņoja par savu vēlēšanos dienēt. Iesaukšanas komisijas ārsti noraidīja Džozefa kandidatūru jau pēc pirmās apskates: jaunietis ļoti slikti redzēja, un viņam bija jānēsā brilles. Taču Puliceru tas neapstādināja, viņš devās uz Franciju un arī tur mēģināja iestāties kara dienestā. Un atkal noraidījums. Nenogurdināmais Džozefs Pulicers veica trešo mēģinājumu, viņš apmeklēja arī Britānijas rekrutēšanas punktu. Vēl viena neveiksme. Šķiet, ka viņam būtu jāsāk domāt par citu pielietojumu savam neatlaidīgumam un gribasspēkam. Taču Pulicers veica ceturto mēģinājumu, viņš bija vērsies ASV armijas rekrutēšanas punktā Hamburgā. Par laimi, tur bija vajadzīga tikai vēlēšanās kļūt par karavīru. Parakstot līgumu, Pulicers saņēma dāsnu atalgojumu par 6 dienesta mēnešiem un devās uz kuģi, kas aizveda viņu uz tālo valsti.

Andrejs Jakubovskis Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 27 (10.04.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR. Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! www.ezerzeme.lv