Četri draugi, divas laivas un labs noskaņojums ceļasomā

28. martā atklāta laivošanas sezona Tartaka upē Laivošana pa Tartaku vasaras vidū var būt diezgan ekstrēms piedzīvojums, taču sevišķi ekstrēmu piedzīvojumu cienītāji laivošanai pa Tartaku izvēlas tieši agro pavasari.

Upe Tartaks iztek no Rušonas ezera Jaunaglonas ciemā, Aglonas novadā, un ietek Luknas ezerā, Višķu ciemā. Tās garums ir aptuveni 30 km, kritums 42, tāpēc laivotājiem tas ir lielisks maršruts divu dienu garumā, izbaudot Tartaka upes romantismu, gūstot ekstrēmas izjūtas, lielā ātrumā traucoties gar veco dzirnavu akmens krāvumiem un izvairoties no ceļā kritušajiem kokiem un bebru būvētiem aizsprostiem. Pateicoties tam, ka upe šķērso daudzas apdzīvotas vietas un ceļus, daudzi laivotāji, kuri iepazinušies ar Tartaku iepriekš, izvēlas sev atbilstošāko ceļa posmu laivošanai. Upes krastā, meklējot pūpolus pūpolsvētdienas pušķim, satiekam četrus drosmīgus laivotājus no Daugavpils puses, kuri, kā otro upi savas 2015. gada individuālās laivošanas sezonas atklāšanai ir izvēlējušies tieši Tartaka upi Aglonas novadā. Divi Jāņi, Oļegs un Vladimirs uzaicināja piebiedroties viņiem šajā trakulīgajā piedzīvojumā. Kāpēc laivošanai izvēlēts tieši šis laiks? Visi četri laivotāji, skatoties uz straujo upes tecējumu, īstu piedzīvojumu gaidās satraukti pasmej un norāda uz īsto vaininieku, galveno brauciena organizatoru Jāni Vilcānu, laivu nomas “Mučas” pārstāvi Latgalē. Jānis saka: “Tagad vēl ir laiks izbraukt, kamēr cilvēki baidās pa auksto ūdeni laivot, pēc tam jau laivas tiks nodotas nomā un nebūs tik viegli pieejamas.

Elizabete Viļuma Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 27 (10.04.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR. Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! www.ezerzeme.lv