Eksperiments ar pedofiliem

Kā žurnālisti palīdzēja aizturēt noziedzniekus

Nesen žurnālistu eksperimenta gaitā Latvijā tika aizturēti pieci vīrieši, kuri, iespējams, ir pedofili. Šķiet, ka uz tādiem „panākumiem” necerēja pat paši eksperimenta organizatori.

Latvijas televīzijas raidījums „Aizliegtais paņēmiens” ir slavens ar dažādām žurnālistu „provokācijām”, kad iespējamos likuma pārkāpējus uziet, izmantojot kādu „ēsmu”. Tā notika arī šoreiz. Eksperimenta mērķis bija pārbaudīt, vai ir iespējams izprovocēt cilvēkus pārkāpt likumu. Raidījuma autori iesaistīja savā „operācijā” kādu 18 gadus vecu jaunieti, kurš sludinājumā internetā uzdevies par 15 gadus vecu un apgalvojis, ka ir bez seksuālās pieredzes, bet vēlas ar to nedaudz nopelnīt.
Atsaucība bijusi liela, vairāki interneta lietotāji bija gatavi „pavadīt savu brīvo laiku” ar pusaudzi. Jaunieša vārdā raidījums vienojās ar pieciem vīriešiem par tikšanos. Žurnālisti sadarbojās ar policiju, kas arī aizturēja visus iespējamos noziedzniekus.
Skaidrs, ka neviens no aizturētajiem nemaz nevēlējās oficiāli atzīties, ka meklēja iespēju uzsākt intīmas attiecības ar pusaudzi. Vieni aizturēšanas brīdī mēģināja kaut kādā veidā izgrozīties un izskaidrot savas rīcības motīvus, citi visu noliedza un pārliecināja, ka nokļuva šajā dzīvoklī „nejauši”. Kā izrādījās, aizturēto vidū ir dažādu Latvijas reģionu iedzīvotāji. Vistraģiskākais ir tas fakts, ka viens no viņiem ir sešu bērnu tēvs, cits agrāk strādājis par skolotāju, vēl viens - bērnunamā. Vēlāk noskaidrojās, ka viens no šiem vīriešiem arī tagad strādā skolā.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 27 (10.04.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! www.ezerzeme.lv