Ar kādām problēmām ikdienas darbā saskaras vokālo ansambļu vadītāji?

Katrā novadā kultūras dzīve lielākoties balstās uz novada pašdarbības kolektīvu darbu, kurš nemaz nav tik vienkāršs, gan šo kolektīvu vadītāju nelielā atalgojuma dēļ, gan problēmu klāsta ziņā, ar ko ikdienā jāsastopas kolektīvu vadītājiem un dalībniekiem. Latvijas masu mēdijos aizvien biežāk izskan informācija par iedzīvotāju samazināšanos, kas skar arī pašdarbības kolektīvu vadītājus, sevišķi deju kolektīvus, jo tiem ir nepieciešams noteikts deju pāru skaits. Taču arī citiem pašdarbību kolektīviem, kuri vēlas piedalīties skatēs aizvien biežāk jāaizdomājas par iztrūkstošo dalībnieku piesaisti. Ar kādām problēmām ikdienas darbā saskaras vokālo ansambļu vadītāji no Aglonas, Dagdas un Krāslavas kultūras namiem, centāmies noskaidrot pēc sadraudzības pasākuma “Dziedi vēl!” Aglonā.

Krāslavas sieviešu vokālā ansambļa “Noktirne” vadītāja Rita Andrejeva un ansambļa prezidente Skaidrīte Gasperoviča atbild: “Mums kā koncertējošam ansamblim ir ļoti plašs repertuārs. Mēs izpildām gan garīgo mūziku, gan popmūziku un estrādes mūziku. Galvenais kritērijs ansambļa eksistencē ir iespēja koncertēt. Aglonā, Dagdā, ārpus Latvijas robežām, lai ansamblim ir interesanti strādāt un uzstāties. Jābūt iespējai koncertēt un parādīt savus darba augļus, jo bez koncertēšanas ansamblim grūti eksistēt, zūd motivācija. Lai mēs būtu interesanti citiem, daudz tiek domāts par repertuāru. Meklējam jaunas dziesmas, apmaināmies ar jaunāko informāciju ar citu kolektīvu vadītājiem. Sadarbojamies un maināmies līdzi laikam arī pašas, jo citādi nevar.”

Kā ir ar dalībnieku piesaisti? Vai to skaits ir pietiekams? Nesen mēs ar vadītāju par šo jautājumu diskutējām. Ansamblim ir vairāk nekā 20 gadu vēsture, šajā laikā bija dažādi periodi, var teikt pat paaudzes izaugušas šajā laika posmā. Gadus sešus - septiņus atpakaļ mēs uz skatuves bijām 15 dziedātājas, tagad mēs esam 10 cilvēku kodols. Ansamblī dzied pieauguši cilvēki, kuriem ir ģimenes, darbs, tāpēc problēmas kā jau visos šāda veida kolektīvos ir laika trūkums. Tāpēc kodolam ir jābūt balstītam uz entuziastiem, kuri prot ziedoties šai mākslai.

Elizabete Viļuma Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 29 (17.04.2015.).

Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.