Daniela Defo piemiņas diena

Ir iemesls!

Izlūks ir noslēpumaina personība. Taisnību par izlūku dzīvi un darbību publika uzzina tikai pēc daudziem gadiem, kad „neredzamās frontes varoņi” ir aizgājuši mūžībā.

Daniels Defo dzimis 1660. gadā negociānta, tirgotāja un rūpnieka ģimenē. Viņa uzvārds toreiz bija nevis Defo, bet vienkārši Fo. Šī ģimene emigrēja uz Angliju. Miesnieks un sveču meistars Fo bija vienkāršs, bet neatlaidīgs un nelokāms cilvēks. Neskatoties uz visiem spaidiem, ģimene palika par pārliecinātiem protestantiem, kas ļoti nepatika gan anglikāņiem, gan katoļiem. Taču nekādu represiju nebija.
Daniels apmeklēja protestantu skolu, bet pēc tam turpināja izglītību akadēmijā. Tēvs gribēja, lai viņa dēls kļūtu par mācītāju un nestu vēsti par Dievu citiem cilvēkiem. Kaut gan miesnieka dēls bija ļoti centīgs skolnieks, par garīdznieku viņš nekļuva.
Kad Danielam bija 20 gadi, viņš uzsāka savu “biznesu”, līdztekus tam jaunākais Fo publicēja savus pirmos rakstus avīzēs. Komersants no viņa arī neiznāca, nepagāja ne pieci gadi, un Daniels iedzīvojās parādos. Taču iemācījās vairākas svešvalodas, nokļuva Alžīras pirātu gūstā un apceļoja dažādas Eiropas valstis.
1685. gadā, izdevīgi apprecoties, miesnieka dēls nostiprināja savu materiālo stāvokli un atkal sāka nodarboties ar komerciālām operācijām. Taču piedzīvoja kārtējo fiasko... Un tad nākamā izcilā publicista un rakstnieka dzīvē sākās dīvaini notikumi. Brīnumainā kārtā viņš uzvarēja visās tiesvedībās, kas bija saistītas ar viņa finansiālajām neveiksmēm. Pēkšņi viņam parādījās nauda un visi kreditori... Dīvaini...
17. gadsimta 90. gadu beigās Fo pārtrauc darboties savos komerciālajos projektos un pievērsās tikai žurnālista darbam.
Jāsaka, ka tajos tālajos laikos prese atgādināja sienas avīzes. Garlaicīgi un vienmuļi raksti par dzīvi, politiku un par aristokrātu privāto dzīvi - galvenais angļu avīžu arsenāls. Daniels Defo (rakstnieks mainīja savu uzvārdu, lai piešķirtu tam aristokrātisma „piegaršu”) nolēma rīkoties citādi: viņš rakstīja par to, kas viņam pašam bija interesants, un viņš guva panākumus. Tieši Defo pirmais „atklāja” intervijas žanru. Viņa rakstu varoņu vidū bija ne tikai ministri vai augsta ranga ierēdņi. Viņš intervēja arī slaveno Londonas bandītu un laupītāju Šepardu. Skaidrs, ka avīzes tirāža, pateicoties šai intervijai, tika izpirkta pilnībā, bet izdevēji jau nākamajā dienā izdeva šo materiālu kā atsevišķu brošūru.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 31 (24.04.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.