Kur sabiedrības integrācija vērojama praksē

Kopš Latvija pievienojās Eiropas Savienības lielajai kopienai, tika apspriests sabiedrības integrācijas jautājums, kas ir aktuāls arī pašlaik. Aizvadītajā piektdienā raidījums „Pi myusim Latgolā” devās uz Krāslavas novada pagastiem, kuri robežojas ar Baltkrieviju, lai noskaidrotu, kā daudznacionālā vidē strādā un sadzīvo Indras pagasta un kaimiņu pagastu ļaudis.

Pagājušā gadsimta sākumā Indra tautā tika saukta par „rožu ciemu” un „rožu staciju”, jo tajā laikā pie Indras dzelzceļa stacijas bijuši bagātīgi rožu apstādījumi, kurus apbrīnojuši visi garāmbraucēji. Arī pašlaik Indras iedzīvotāji pamazām atsākuši veidot puķudobes ar rozēm, un iesākto plāno turpināt, lai ar laiku Indra atgūtu savu rožu zemes godu.
Viena no spilgtākajām satiktajām personībām Indrā ir Indras kultūras nama vadītāja Anžela Kuzminska. Kaut arī Anžela ikdienā latviešu valodu izmanto minimāli, Indras mūzikas un mākslas skolas direktore Ērika Zarovska norāda, ka tieši Anžela ir viens no patriotiskākajiem cilvēkiem visā Indras pagastā.
Stāstot par sevi, Anžela nenorāda konkrētu tautību, viņa uzsver, ka ir Indras cilvēks, un to pašu ieaudzinājusi savā ģimenē. Lielākā daļa Anželas radu dzīvo Ukrainā, viņas dzimtā valoda ir krievu valoda, bet pati viņa jūtas piederīga Latvijai un vietai, kurā dzīvo – Indrai.


[b"]Lietišķā Latgale"
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 31 (24.04.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.