Dagdas novadā viesojās slavenais ­arheologs Juris Urtāns

Aizvadītajā sestdienā, 18. aprīlī, biedrība “Kroma kolna bruoliste” Andrupenē uzņēma arheologu, kultūrvēsturnieku, profesoru Juri Urtānu, lai kopīgi dotos ekspedīcijā pa pilskalniem Dagdas novadā un blakus esošajos pagastos. Ekspedīcijas mērķis bija veicināt informācijas apmaiņu starp akadēmisko vidi un vietējiem vēstures entuziastiem, lai vairāk izzinātu par tuvumā esošajiem pilskalniem un to kultūrvēsturisko kontekstu.

Juris Urtāns ir Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, vēstures un mākslas zinātņu doktors. Viņš Latvijas teritorijā jau vairāk nekā 30 gadus pēta pilskalnus, ir vienīgais, kurš tik plaši un dziļi pētījis pilskalnus tieši Latgalē. J.Urtāns ir arī neskaitāmu grāmatu autors, no kurām 10 ir veltītas pilskalniem. Tāpat pilskalnu tēmai viņš veltījis daudzas publikācijas un zinātniskos rakstus, informējot gan par iepriekš nezinātiem un jaunatklātiem pilskalniem, gan analizējot jau reģistrētos.
Ekspedīcija pa vietējiem pilskalniem aizsākās ar J.Urtāna ievadlekciju, kuru muzejā “Andrupenes lauku sēta” noklausījās ap 20 Kroma Kolna bruolistes biedri un citi vēstures interesenti. Kā pirmais apskatāmo pilskalnu sarakstā bija Dauguļu Kapču kalns (Andzeļu pusē), tad Brīveru Garadkas kalns (netālu no Andrupenes), Milkas pilskalns (pie Soloja ezera) un Mākoņkalns jeb  Volkenburgas pilskalns. Pēc tam visi devās uz Zeļenopoles Karātavu kalnu (Viseļnica) – pilskalnu (netālu no Lipuškiem), pa ceļam apskatot arī nostāstiem bagāto svētvietu – Zelta kalnu, tad Stalīdzānu Svilušo kalnu (netālu no Andrupenes), un noslēgumā devās aplūkot Patmalnieku senkapus, kas atrodas vien 400 m no Kroma kolna.


Evija Maļkeviča
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 31 (24.04.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.