2001. gadā pirmais kosmiskais tūrists Deniss Tito devās orbītā ap Zemi

Ir iemesls!

Bērnības sapņi... Lielākā daļa cilvēku atceras tos ar smaidu un ar skumjām. Spēja sapņot mainās līdz ar vecumu. Fantāzijas lidojums kļūst arvien pieticīgāks un pietuvinātāks zemei. Kļūdami pieauguši, cilvēki pārstāj sapņot par tālajām zemēm, spilgtiem panākumiem šovbiznesā, bet par lidojumiem kosmosā nesapņo jau skolas gados, vecākajās klasēs... Pasaules vēsturē ir zināmi tikai daži gadījumi, kad cilvēki paliek uzticīgi savam bērnības sapnim visu mūžu. Šo personu sasniegumi ir pārsteidzoši. Var atcerēties Henrihu Šlīmani, kas atklājis Troju, vai Rokfelleri, kas sapņoja nopelnīt 100 000 dolārus un nodzīvot līdz 100 gadiem. Mūsu laikabiedru vidū, kā izrādās, arī ir cilvēki, kuri palika uzticīgi savam bērnības sapnim.

Kad pirmā kosmiskā tūrista kandidatūru apstiprināja Krievijas Kosmosa aģentūra, visa pasaule uzzināja par Denisu Tito, multimiljonāru, kurš no agras bērnības sapņoja kļūt par kosmonautu. Viņa biogrāfiju vēl neviens nav uzrakstījis. Acīmredzot tas obligāti tiks izdarīts vēlāk, kad šī drošsirdīgā cilvēka dzīves ceļu varēs novērtēt pilnīgi... Bet pagaidām informatīvie resursi sniedz tikai minimālas ziņas.
Deniss Tito, Itālijas izcelsmes amerikānis, dzimis 1940. gadā Kvinsā, Ņujorkas labvēlīgajā rajonā. Tas ir diezgan tālu no tā rajona, kuru visa pasaule pazīst ar nosaukumu „Mazā Itālija”. Pēc skolas beigšanas Deniss iestājās Ņujorkas Universitātē, kur ieguva bakalaura grādu kosmonautikā, pēc tam - Hārtfordas Politehniskajā institūtā viņš aizstāvēja maģistra darbu par kosmisko lidojumu tehnoloģijām.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 32 (28.04.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.