Dagdā gaida viesus 2

Solvita Plivča jau gandrīz 20 gadus strādā par Dagdas Tautas nama pasākumu organizatori. Neskatoties uz lielo darba pieredzi, Solvita pirms katra pasākuma jūt satraukumu.

Viņa uzskata, ka kultūra nav viena cilvēka radīta, tā ir sena kā dzīve. Un cilvēki visu laiku ir veidojuši savu dzīvi tā, lai viņiem ir ērti. Laikam ejot, arī kultūrā ir izmaiņas, no senčiem aizgūtais atsijājas, paliekt tas, kas mūsdienu cilvēkam ir aktuāls, saprotams un pieņemams. Solvita saka, ka šobrīd kultūras darbinieki ir kā tādi meistaru triki – nemitīgi jāizdomā kaut kas jauns, lai cilvēku ievilinātu kultūras namā, jācīnās ar modernajām tehnoloģijām un informācijas gūzmu, kas gāžas pār cilvēkiem. Runājot par mūsdienu cilvēku kultūrā, Solvita uzskata, ka viņš ir tā kā starp diviem grāvjiem. Vienā pusē – tradicionālā kultūra, kurā cilvēks tā īsti negrib iesaistīties, bet otrā – augstā kultūra, kurā būt cilvēkam nav ne pa spēkam, ne pa kabatai. Taču mūsu cilvēki ir pieradināti visu saņemt par velti. Tas nozīmē, ka kultūras dzīve balstās uz pašdarbnieku koncertiem. Uz mākslinieku koncertiem cilvēki nenāk, jo tas ir dārgi.
Solvita atzīst, ka ir grūti izveidot pašdarbības kolektīvus. Vieniem trūkst pārliecības par to, ko dara, citiem – motivācijas. Ir grūti saturēt kolektīvus. Taču, neskatoties uz to, Dagdas novadā darbojas deju kolektīvi, vokālie ansambļi, folkloras kopas. Ir cilvēki, kuri gan dzied, gan dejo, gan dzeju lasa. Tie, pēc Solvitas domām, arī ir īstie kultūras cilvēki.


Inga Pudnika
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 33 (05.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.