Uz Aglonas novada iedzīvotāju jautājumiem atbild Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs

Jūsu uzvārda māsa Stankeviča Anastasija no Šķeltovas pagasta savā 92 gadu jubilejā jautāja, kāpēc Svētās Mises laikā tiek runāts par Kristus miesu un asinīm, taču dievkalpojuma laikā ticīgajiem tiek dota tikai Kristus miesa, bet Kristus asinis - tikai priesteriem?

Tas jau ir kopš gadsimtiem ieviests argumentētu apsvērumu dēļ. Tad, kad ir tūkstošiem cilvēku, kuri nāk pie Dievgalda, ir sarežģīti dot katram arī Kristus asinis, līdz ar to tika pieņemts tāds lēmums. Tas nav risināms Latvijas līmenī, tas ir Vatikāna kompetencē. Teologi par to ir daudz diskutējuši un nonākuši pie slēdziena, ka tur, kur ir Kunga miesa, ir arī Kunga asinis. Tas, kurš saņem tikai Kunga miesu, nesaņem mazāk. Viņš saņem integrālu Kunga klātbūtni - miesu, vienīgi tā zīme ir mazāk izteiksmīga, bet kvalitāte ir tāda pati.
Anastasija Stankeviča savas garās dzīves laikā nekad nav izbraukusi ārpus Latvijas robežām, tāpēc jautā, vai visās kristīgajās baznīcās netiek dotas Kristus asinis, vai ir izņēmumi?
Ir izņēmumi. Tad, kad es mācījos garīgajā seminārā, mūs iepazīstināja ar Polijas bīskapu konferences instrukciju, kur tika skaidrots, kādos gadījumos ticīgajiem var iedot arī Kunga asinis.
Arī Latvijas baznīcās?
Latvijas baznīcās tādas instrukcijas nav, bet tas tiek praktizēts, piemēram, klostera kopienās, rekolekciju dalībniekiem vai tad, kad ir Svētā Mise mazākā grupā. Dažās draudzēs tas tiek darīts arī ikdienā, piemēram, jauniešu Svētā Mise ir zem divām zīmēm - gan Kunga miesas, gan Kunga asinīm.
Tas nav tā, ka no biķera dod dzert, tam ir paredzēts speciāls trauks un tas notiek caur iemērk- šanu. Kad Aglonā tūkstošiem cilvēku iet pie Dievgalda, tehniski to realizēt būtu ļoti sarežģīti. Pastāv risks Kunga asinis izliet, un tā jau būtu profanācija.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 33 (05.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.