Antuāna Lorāna Lavuazjē piemiņas diena

Ir iemesls!

Grūti iedomāties vēl lielāku autoritāti ķīmijas jomā. Lavuazjē ir viens no Apgaismības laikmeta izcilākajiem zinātniekiem. Viņa darbi ķīmijā, fizikā, fizioloģijā ietilpst mūsdienu zinātnes zelta fondā, bet ķīmiķi uzskata viņu par mūsdienu zinātnes pamatlicēju. Taču Lavuazjē strādāja valsts dienestā, turklāt ļoti naudīgā amatā, kas kļuva par pamatu tam, ka viņam bija ļoti daudz skauģu. Zinātnieka dzīve noslēdzās pusceļā, pēkšņi un traģiski.

Lavuazjē – cienījama un inteliģenta Parīzes ģimene. Atbilstoši savas ģimenes tradīcijai Antuāns uzsāka mācības Parīzes labākajā skolā - Mazarini koledžā. Kardināls izveidoja šo mācību iestādi, lai sagatavotu labus speciālistus dažādās jomās un lai nākotnē viņi strādātu Francijas labā. Lavuazjē pabeidza šo skolu ar izcilību un kļuva par Parīzes Universitātes Tieslietu fakultātes studentu. Nākamā zinātnieka tēvs bija jurists, tāpēc tika plānots, ka dēls turpinās ģimenes biznesu. Arī tāpēc, ka Francijā tolaik bija izplatīta interesanta tradīcija - dēls nomainīja tēvu valsts amatā.
Antuāns Lorāns Lavuazjē ātri saprata, ka viņš nevēlas darboties tikai jurisprudences ietvaros. Viņš apmeklēja visas obligātās lekcijas, taču regulāri klausījās lekcijas botānikā, ķīmijā, fizikā. Drīz vien universitātē viņš tika uzskatīts par vissekmīgāko un daudzpusīgāko studentu. Universitātes profesori nevarēja vienoties par to, kādā no zinātnes jomām šis jauneklis sasniegs vislielākos panākumus, bet par to, ka nākotnē viņš atnesīs slavu Francijai, neviens nešaubījās.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 34 (08.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.