Prieks un smeldze

Sen gaidītais maijs. Daugava, laiva, spinings, un sirds piepildās ar gavilēm. Jau otro gadu pēc kārtas daba vairs nepiedāvā mums iespēju vērot lielo ūdeņu laiku - aprīļa palus, bet pavasara ūdeņi lēnā gaitā atgriežas vasaras gultnē.
Labākās makšķerēšanas vietas vēl nav pieejamas, taču trofejas nav galvenais. Daudz svarīgāka ir iespēja priecāties par maija zaļumiem, ieraudzīt cēlos putnus – gulbju pāri... Pirmais izbrauciens - un atkal sirds sažņaudzās sāpēs. Lēni žūstošās vietās upes krastos ir ļoti daudz plastmasas pudeļu, plastikāta maisiņu, kas dabā sadalās ļoti ilgi, vairākus gadu desmitus.

Maijs ir nārsta kulminācija, arī kārkli vēl atrodas ūdenī un augsne upes krastos ir ļoti mitra. Pašlaik ir ļoti svarīgs pilnīgs miers, lai netraucētu zivju nārstam. Taču skaistajā maija rītā klusumu šķeļ motora rūkoņa. ES valstīs ir pieņemts saudzīgi izturēties pret rezervātiem un aizsargājamajām teritorijām, bet mēs ar cinisku vienaldzību turpinām ņirgāties par dabas parku „Daugavas loki”. Arvien pieaugoša motoru flotile nekaunīgi un rupji pārkāpj citu cilvēku - makšķernieku, tūristu un vienkāršu atpūtnieku - intereses. Un es atkal vēršos pie šo „motoristu” sirdsapziņas: pažēlojiet upes un ezerus kaut vai maijā! Acīmredzot vēl ilgi būs jāgaida, kamēr mūsu prātu zaudējušie likumdevēji sapratīs, kā ir jārūpējas par dabu.
Makšķerēšana pavasarī ir interesanta ar savu neparedzamību. Mans pārinieks Aleksandrs izmēģināja savu pilnveidoto vobleri un stiprā straumē noķēra īstu trofeju - skaistu līdaku, bet nelielu sapalu palaida brīvībā. Es arī pārbaudīju savus makšķerēšanas rīkus un nomainīju spiningu pret fotoaparātu.
Diena izdevusies veiksmīga – netālu no laivas iznira kāds drosmīgs bebrs...


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 34 (08.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.