Subsīdijas par izmiršanu

Latvija kā septiņu pilsētu valsts

Lai nodrošinātu turpmāko Latvijas attīstību, ir vajadzīga radikāla reģionālā reforma. Valsts ekonomika ir jākoncentrē septiņās lielpilsētās. Tādu priekšlikumu izvirzīja bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis Latvijas Televīzijas diskusiju ciklā „Lielais jautājums”. Cilvēkiem, kas pārcelsies uz reģionālajiem centriem, Ķīlis piedāvā izmaksāt vienreizēju subsīdiju. Citādi, pēc eksperta vārdiem, izmirs ne tikai lauki un mazpilsētas, bet arī visa valsts.

Ķīlis un daži citi speciālisti uzskata, ka, lai būtu iespējama reģionālā attīstība, pilsētās ir jānodrošina kritiskā iedzīvotāju masa. Līdz ar to attīstīšoties pakalpojumu sektors un pilsētas būšot pievilcīgas biznesam. Turpmāk visa attīstība esot jākoncentrē septiņās Latvijas vietās – Lielrīgā, kas apvienotu visus Pierīgas novadus, Ogres novadu, Jelgavu un Jūrmalu, kā arī Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Cēsīs un Valmierā. Mazpilsētu vidū izredzes uz attīstību ir tikai Kuldīgai un Saldum.
Diskusijas laikā Ķīlis, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis un daži citi viesi paziņoja, ka šiem jaunajiem ekonomiskajiem centriem jābūt ekonomiski pašpietiekamiem un jāiztiek bez jebkādām subsīdijām. Kā izņēmums varētu būt tikai Daugavpils un Rēzekne, kur ekonomiskā situācija ir daudz sliktāka.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 34 (08.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.