1670. gadā Augusta Stiprā, Saksijas kūrfirsta un Polijas karaļa dzimšanas diena

Ir iemesls!

Nevar nosēdēt vienlaikus uz diviem krēsliem. Šīs parunas patiesumu pārliecinoši apgāza Saksijas kūrfirsts, Augusts II Stiprais. Viņš bija vājš politiķis un arī slikts karavadonis. Toties Augusts II bijis nenogurdināms mīlnieks, prasmīgs mednieks, sibarīts un joku mīlētājs. Vēl Saksijas kūrfirsta dzīves laikā par viņu tika sacerētas leģendas. Klīda baumas, ka viņam esot ap 700 bērnu visā Eiropā, ka viņš ar rokām pārlaužot pakavus un varot saliekt sudraba kausus. Bija arī aculiecinieki, kas apgalvoja, ka esot redzējuši, kā kūrfirsts publikas priekšā pacēla no zemes lodi, kas svēra 120 kilogramus. Taču galvenais ir tas, ka šis apbrīnojamais cilvēks spēja vienlaikus aizņemt divus visai nozīmīgus Eiropas troņus - Drēzdenē un Varšavā. Neiedomājamā veidā Augusts Stiprais ir saistīts arī ar Krāslavu...

Viņa tēvs bija Saksijas kņazs, taču Augusts nevarēja pretendēt uz troni. Viņam bija vecākais brālis, kuram bija paredzēts valdīt Drēzdenē. Augusta tēvs, hercogs Johans Georgs, aizsūtījis savu jaunāko dēlu uzkrāt zināšanas Eiropā, lai pēc tam varētu izdevīgi viņu apprecināt un piešķirt pietiekami daudz līdzekļu, lai princis dzīvotu bez bēdām, taču diezgan vienmuļi un garlaicīgi.
Nokļuvis svešumā, 17-gadīgais Saksijas princis par mācībām domāja vismazāk. Viņam bija cits mērķis, ko viņš ātri vien sasniedza. Vieglprātīgais hercoga dēls pavedināja pievilcīgo spāņu markīzi Monseru, kas bija precējusies un ar nevainojamu reputāciju. Izraisījies skandāls. Marķīzs, cilvēks gados, pat nolīga slepkavas, lai viņi nogalinātu šo uzpūtīgo zeņķi. Augusts steidzami pameta Spāniju. Markīzei paveicās mazāk, vīrs lika viņai izdzert indi. Tā sākās Saksijas prinča mīlas dēku periods.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 35 (12.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.