Šķaunes pamatskola savā 145 gadu jubilejā!

Ja Šķaunes pamatskolas absolventus, kuri ieradās uz skolas jubileju pārvērstu atpakaļ skolēnos, Šķaunes pamatskolai būtu steidzami nepieciešama skolas telpu paplašināšana. Ar stārķu un gājputnu atgriešanos Latvijā, 2. maijā Šķaunē no visām Latvijas pusēm sabrauca Šķaunes pamatskolas bijušie absolventi, bijušie darbinieki, kolēģi, lai satiktos skaistajā skolas jubilejā. Šķaunes pamatskola svinēja savu 145 gadu jubileju, un 40 gadu jubileju svinēja jaunā skolas ēka.

Šķaunes pamatskolas pirmsākumi meklējami 1870. gadā, kad Šķaunē durvis vēra pirmā skola – Landskoronas latviešu četrklasīgā skola (tā agrāk sauca Šķauni pēc Landskoronas draudzes nosaukuma). Skolas ēkas būvniecībai zemi, kas atradās meža malā, neapdzīvotā vietā, uzdāvināja muižnieks Karņickis.
1923. gadā skola ieguva ne tikai jaunu nosaukumu -  I pakāpes latviešu sešklasīgā pamatskola - , bet arī pārcēlās uz jaunu skolas ēku blakus Landskoronas Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu draudzes baznīcai.
Sakarā ar straujo skolēnu pieaugumu bija nepieciešamība domāt par jaunu skolas ēku, jo no 1923. gada līdz 1931. gadam skolēnu skaits pieauga no 66 līdz 134 skolēniem. Skolēnu skaitam pieaugot, skolā visiem vietas nepietika, tāpēc pēckara gados skola tika izvietota četrās ēkās. 1975. gadā Šķaunes pamatskola svinēja Jurģus, jo ekspluatācijā tika nodota tipveida skolas ēka, kura projektēta 150 skolēniem. Jaunās, gaišās, divstāvu skolas telpas un teritorijas  labiekārtošanu uzsāka pirmais skolas direktors Alberts Solims.
Tuvojoties pasākuma vakaram, absolventi, bijušie darbinieki plūda skolā aizvien lielākiem bariņiem, vienu brīdi likās, ka visiem aktu zālē nepie- tiks vietas. Vērojot absolventu plūsmu, pavīdēja doma, ja visus absolventus pārvērstu skolēnos, Šķaunes pamatskolai nevajadzētu domāt par skolas saglabāšanu, bet gan par skolas telpu paplašināšanu.
Kā jau ierasts, šāda veida pasākumos pie reģistrācijas galdiem notika ne tikai reģistrēšanās, bet arī vienam otra atpazīšana, palīgā ņemot atmiņas par tā laika notikumiem mācību stundās, kā arī kopējiem darbiem un palaidnībām kolhoza tīrumos, obligātajās skolēnu ražas novākšanas talkās.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (15.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.