Pie radiem – uz Persiju

Atvērtā pasaule

Tipisks gadījums Krāslavā, kad tikai pēc vairākiem gadiem uzzini, kā sauc cilvēkus, ar kuriem bieži sveicinies, satiekoties pilsētā. Kādu dienu man radās iespēja iepazīties ar viņiem tuvāk, un es uzzināju, ka tie ir Antons un Rita. Viņš ir dzimis Krāslavā, pagātnē – urbšanas meistars, bet pašlaik – KN darbinieks. Viņa nāk no Indras pagasta, individuālā komersante, kas veiksmīgi darbojas tirdzniecības sfērā. Pateicoties viņu vecākajai meitai Anastasijai, radās ideja par šo rakstu ar pretenzijām uz oriģinalitāti.

Vienā no braucieniem es pa ausu galam dzirdēju, ka Sakoviču ģimene ciemojās pie radiem... Irānā. Ne bez grūtībām es ieguvu iespēju veikt virtuālo ceļojumu uz šo noslēpumaino valsti. Noskatījos simtiem fotogrāfiju, ko uzņēma Latvijas iedzīvotāji, un izveidoju priekšstatu par šo valsti, kas pēc platības ir septiņpadsmitajā vietā pasaulē. Irānas Islāma Republika līdz 1935. gadam bija pazīstama ar majestātisko nosaukumu Persija. Pašlaik tā ir ceturtā lielākā ekonomika pasaulē, šajā teritorijā atrodas desmitā daļa no visas planētas naftas un 16% no visiem gāzes krājumiem. Irāna ir lielākā ogļūdeņražu piegādātāja Ķīnai. Iedzīvotāju skaits - aptuveni 79 miljoni cilvēku, turklāt četri miljoni persiešu dzīvo ārzemēs. Un to vidū - Hasans, ar kuru apburošā krāslaviete Anastasija iepazinās Anglijā pirms desmit gadiem.
…Diemžēl Latvijas iedzīvotāji biežāk dodas uz tālajām zemēm nevis ceļojumos, bet ar cerību gūt cienīgu peļņu. Taču, kā saka, visam ir savs laiks. Jaunieši iepazinās un apprecējās. Lielbritānijas pilsonim Hasanam Salašuri patīk atkārtot, ka pret latvieti Anastasiju Sakoviču viņam ir mīlestība no pirmā acu skatiena. Bet pagājušajā vasarā mūsu novadā tika svinētas skaistas kāzas. Žēl, ka no līgavaiņa puses bija tikai četri viesi no Irānas - divi radinieki un draugi. Tāpēc Hasans apsolīja līgavas vecākiem organizēt tikšanos ar radiem Persijā.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (15.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.