Kuram jāuzņemas atbildība par pašvaldības funkciju nepildīšanu Aglonā?

Viena no pašvaldības funkcijām, ko nosaka likums “Par pašvaldībām” ir rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu, atbalstīt kultūras pieminekļu saglabāšanu un līdz ar to sekmēt vēsturisko notikumu nodošanu nākamajām paaudzēm.
Diemžēl ne visā Aglonas novada teritorijā šis likums arī 70 gadu jubilejā kopš 2. pasaules kara beigām tika ievērots. Aglonas novada bijušajos Krāslavas ciematos Grāveros, Kastuļinā, kur ir 2.pasaules kara upuru piemiņas vietas, 8., 9. un 10. maijā notika pasākumi, kuros piedalījās visu paaudžu pārstāvji, lai ar savu klātesamību, lūgsnām, ziediem un svecītēm atcerētos tā laika notikumus un visus bojā gājušos, gan karavīrus, gan pagasta iedzīvotājus, kuri cieta no šī režīma.

Pavisam citāda atmosfēra valdīja Aglonas pagastā, kur gan 2. pasaules kara upuru kapos, gan pie piemiņas plāksnes pašā ciemata vidū “Aglonas ciemata iedzīvotājiem - nacisma un fašisma režīma upuriem”, gan pie ģimnāzijas ēkas, kur tuvējā mežā 1941. gada 23. augustā nevainīgi nošauti 700 no Daugavpils neiroloģiskās slimnīcas evakuētie iemītnieki - netika nolikti ziedi, netika aizdegtas svecītes un netika izrādīta cieņa šiem kara laikā nomocītajiem cilvēkiem, no kuriem daļa bija arī Aglonas pagasta iedzīvotāji.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (15.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.