Ādama Kāpostiņa māla podu izstāde “Māls caur uguni uz podu”

Māla pods mājās – tā bijusi greznība! To noskaidrojām Andrupenes lauku sētā māla podu izstādē.
Ar pirmajiem dzeguzes saucieniem Andrupenes lauku sētā tika atklāta Ādama Kāpostiņa māla podu izstāde “Māls caur uguni uz podu”. Izstādes atklāšana notika kopā ar triju pazīstamu keramiķu Aivara Ušpeļa, Staņislava Viļuma, Ilmāra Veceļa centieniem izmēģināt Andrupenes lauku sētas māla cepli. Lielā cepļa oficiālā kurināšana notiks 22. maijā, bet svinīga podu izņemšana - 23. maijā plkst.13:00.

Ādama Kāpostiņa izstāde nebūtu iespējama bez viņa meitas Helēnas Zundas (no Pušas) atbalsta, kura labprāt uzticēja sava tēva darbus izstādīt Andrupenes lauku sētā.
20.gs sākumā Puša piederēja pie Andrupenes pagasta, tāpēc kādu brīdi tika teikts - Andrupenes podniecība, taču tas bija uz ļoti īsu brīdi, jo Andrupenē savu podnieku nebija, līdz ar to noturēt un ieviest Andrupenes podniecības jēdzienu neizdevās.
Ādams Kāpostiņš par podnieku strādāja kopš 1919. gada, kad viņam apritēja 14 gadi. Podniecības tradīcijas viņa ģimenē bija jau trešajā paaudzē. Viņa tēvs un vectēvs bija podnieki, tāpēc arī Ādamam šis arods tika ierādīts jau agrā jaunībā.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 37 (19.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.