Akcija “Laiks ­labiem darbiem!”

15. maijā visā pasaulē tika atzīmēta Starptautiskā Ģimenes diena, tādēļ gribam šo akciju veltīt sabiedrības pamatam - ģimenēm, lai padarīt viņu ikdienu krāšņāku, bagātāku, priecīgāku!
Pāvests Francisks 2014.g bīskapu ārkārtas sinodē ģimenei veltīja pastiprinātu uzmanību un norādīja, ka ģimenē bērns iemācās būt sociāla būtne un veidot attiecības ar apkārtējiem. Ģimene ir pirmā vērtību, ētisko un reliģisko pamatu skola. Ģimene ir vieta, kurā bērns iemācās mīlēt, dalīties, atteikties, strādāt, kalpot un palīdzēt.

Ģimenes tēma ir īpaši svarīga Latvijas tautai un nācijai. Ir vērts iepazīties ar dažiem skaitļiem, kuri atspoguļo ģimeņu situāciju šobrīd  Latvijā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, pērn Latvijā 53% pirmo bērnu un 44 % no visiem jaundzimušajiem bija dzimuši ārpus laulības, 33,6% bija vientuļo māšu ģimenes, bet 5,3% - vientuļo tēvu ģimenes. Latvijā, salīdzinot ar pārējām Eiropas valstīm, ir vislielākais šķirto laulību skaits uz 1000 iedzīvotājiem. Zīmīgi, ka 2014. gada pirmajā semestrī mirušo skaits pārsniedza jaundzimušo skaitu.2011.gadā 45% ģimeņu bija precēti pāri, 15,3% - pāri, kas dzīvoja kopā.
Latvijā daudzām ģimenēm klājas grūti - sevišķi nepilnām, daudzbērnu, tām, kurās abi vecāki vai viens  ir bezdarbnieks; kur  bērns vai cits ģimenes loceklis  ir  ar invaliditāti; kuras saskārušās ar atkarību, vardarbību  vai citu problēmu un kuras, neskatoties uz grūtībām, dod savu ieguldījumu mūsu  sabiedrībai.


Raisa Vagale
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 37 (19.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.