Ko francūži domā par Latviju un 4. maija svētkiem?

Es neizvēlējos Latviju, bet Latvija izvēlējās mani, atzīst francūzis Dāvids, Latvijas Neatkarības deklarācijas 25 gadu jubilejā.
Aglonas novada viesu namā “Aglonas Alpi”, ko vada Mihalīna un Juris Cakuli, bieži vien iegriežas interesanti viesi. 4. maija svētki arī bija īpaši, jo šajos svētkos nama saimniekiem bija iespēja noskaidrot, ko par Latviju domā kāda franču ģimene.
Dāvids ir francūzis, kurš četrus gadus atpakaļ pieteicās brīvprātīgo darbam un nokļuva Latvijā, lai strādātu ierakstu studijā Jelgavā. Tika plānots, ka šis piedzīvojums būs viena gada garumā, taču mīlestība pret latvieti Annu ieviesa savas korekcijas, un Dāvida piedzīvojums Latvijā ilgst jau četrus gadus. Dāvids pilnībā ir apguvis latviešu valodu, tāpēc varējām uzzināt ne tikai viņa domas par Latviju, bet arī viņu vecāku domas, kuri katru gadu Latvijas valsts svētkus svin kopā ar savu dēlu Dāvi Latvijā.
Dāvida vecāki katru gadu cenšas vairākas reizes apciemot dēlu, savukārt dēls ar savu draudzeni cenšas iepazīstināt viņus ar Latviju. 4. maijā valsts svētki tika sagaidīti Latgalē, “Aglonas Alpos”.

Kā gadījās, ka tu izvēlējies tieši Latviju brīvprātīgajam darbam, pasaule ir tik plaša?
Īstenībā ne jau es izvēlējos Latviju, bet gan Latvija izvēlējās mani. Pirms pieteicos šai brīvprātīgo programmai, man bija dota iespēja iepazīties ar tām valstīm, kuras piedalījās šajā programmā. Es noskatījos vairākas filmas par dažādām valstīm, bet filma par Latviju mani uzrunāja visvairāk. Man ļoti iepatikās daba, Dziesmu svētki, kori… Skatoties šo video, biju klusībā nodomājis, ka Latvija varētu būt tā valsts, kurā es labi justos. Brīvprātīgo programma nedeva iespēju pašiem izvēlēties valsti, kad Latvijas valsts izvēlējās mani, biju patiesi priecīgs, jo skatoties filmu sāku justies tai piederīgs.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 37 (19.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.