Tiek ievākta pirmā zemeņu raža, kura augusi kopā ar gurķiem

Šķeltovas pagastā

Neskatoties uz to, ka laukā pūš ledaini vēji un reizēm pārskrien krusas mākoņi, kas atgādina par neseno ziemu, Aglonas novadā, Šķeltovas pagasta zemnieku saimniecības “DIOMIZ” siltumnīcās tiek ievākta pirmā zemeņu un gurķu raža.
Saimnieks Igors Mosenkovs stāsta, ka šogad, neskatoties uz to, ka pavasaris ievilcies un laika apstākļi neliecina par vasaras drīzu atnākšanu, zemenes gatavojas pēc plāna. Protams, saules neesamības dēļ nākas vairāk kurināt, kas rada papildus izmaksas, taču priecē, ka martā dēstīto zemeņu stādi arī šādos, zemenēm ne tik draudzīgos, apstākļos 9. maijā deva pirmo sarkano ogu ražu.

Iegādājoties pirmo zemeņu trauciņu, saimnieks mūs uzaicina uz savu saimniecību, lai parādītu, kā tiek audzētas zemenes un gurķi. Labi sakurinātajās siltumnīcās, baudot zemenes un vērojot, kā zemenes draudzīgi aug kopā ar gurķiem, sarunu turpinām. Igors jūtas lepns, ka laika gaitā izdevies Latgales apstākļos ierīkot pēc ārējā izskata ne īsti Holandes tipa siltumnīcas, taču pēc šī pavasara rezultātiem - ļoti tuvu tām. Siltumnīcas tie apkurinātas pēc pazemes apsildes tehnoloģijas tipa, siltuma elementi silda grunti, tas dot iespēju ļoti agri dēstīt tieši augsnē un panākt maksimāli agrāku ražu. Šis nelabvēlīgais pavasaris ir spilgts piemērs, ka arī Latgales siltumnīcām ir iespējams konkurēt ar lielajām un modernajām Latvijas siltumnīcām, izaudzējot pirmo zemeņu ražu vieniem no pirmajiem Latvijā, jo arī Rīgas tirgū pirmās Latvijā audzētās zemenes parādījās aptuveni ap šo laiku.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 38 (22.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.