Savvas Morozova piemiņas diena

Ir iemesls!

Cilvēka dvēsele ir noslēpums. Bieži vien kādas personas īstie rīcības iemesli apkārtējiem ir liela mīkla. Īpaši tad, ja šis cilvēks ir neordināri domājošs, neparasts, citādāks nekā pārējie. Nereti tādi ļaudis no dzīves aiziet negaidīti, pāragri un noslēpumainos apstākļos. It kā noslēdzot kādu misiju, kas ir zināma tikai viņiem...

Savva Morozovs nāk no vecticībnieku tirgotāja ģimenes, kas bija slavena visā Krievijā. Viņa vectēvs bija dzimtcilvēks. Pats izpirka sevi un savu brāli par pasakainu summu - 17 000 rubļu. Naudu nopelnīja, nodibinot manufaktūru, kas nodrošināja ievērojamu ienākumu. Savvas tēvs piedzima, jau būdams brīvs cilvēks, un dinastijas dibinātājs savas ģimenes biznesu novēlēja tieši viņam.
Savva Morozovs izauga bagāta tirgotāja mājās, kurā senlaiku tradīcijas tika nodotas no paaudzes paaudzē un kurā valdīja liela cieņa pret izglītību. Zēns mācījās vienā no prestižākajām Maskavas ģimnāzijām, bet pirms tam viņš bija ieguvis labu pirmizglītību mājas apstākļos. Pēc ģimnāzijas Savva iestājās universitātē, Fizikas un matemātikas fakultātē. Pēc ķīmiķa diploma saņemšanas (Morozova tekstila manufaktūrai bija nepieciešams inženieris-ķīmiķis, lai pilnveidotu manufaktūras krāsošanas cehu) Savvu Morozovu slavēja pats Dmitrijs Mendeļejevs. Pēc izcila ķīmiķa rekomendācijas Savva devās uz Kembridžu, lai turpinātu savu izglītību.
Anglijā Morozovs ar lielu interesi iepazina tekstilrūpniecības jomas organizāciju. Zinātnei viņš atmeta ar roku un visu savu laiku veltīja angļu rūpnieku pieredzes pētīšanai. Kad Savva atgriezās mājās, uzņēmuma „Morozovs, dēli un kompānija” akcionāri ievēlēja viņu par Nikolas manufaktūras biedrības rīkotājdirektoru. Un tad sākās brīnumi.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 39 (26.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.