Veiksmes stāsta vietā – atkal konsolidācija

Pavisam nesen Ministru prezidente un finanšu ministrs pārliecināja mūs, naivus vēlētājus, ka pēc ekonomikas izaugsmes tempiem Latvija ir absolūta līdere Eiropas Savienībā. Ļoti žēl, protams, bet svētki ar fanfarām nav izdevušies, un gaidāmā labklājības pieauguma vietā - ekonomikas attīstības palēninājums. Un loģiskas sekas – mums paziņots par budžeta konsolidāciju 2016. gadā.
Kārtējo reizi pārsteidz mūsu varas pārstāvju vārdiskā ekvilibristika. Gan premjere Laimdota Straujuma, gan finanšu ministrs Jānis Reirs mēģina mūs nomierināt, ka šī konsolidācija nebūs tik sāpīga kā krīzes gados un ka tā nebūs saistīta ar budžeta izdevumu samazināšanu, bet tikai ar papildus izdevumu ierobežošanu. Tas nozīmē, ka mūsu ministrijas gan gribētu nākamgad tērēt vairāk finanšu līdzekļu, taču valdība neļaus.

Tas ir teorētiski, bet praktiski tiks turpināta Latvijas tradīcija risināt visas finanšu un ekonomikas problēmas uz tautas rēķina, kas burtiski grimst nabadzībā. Kā piemēru var minēt situāciju ar pensijām. No 2009. līdz 2011. gadam tika piemēroti zemāki pensiju aprēķināšanas koeficenti, un tie, kas devās pelnītā atpūtā tajā laikā, saņēma par 50-150 eiro mazāk nekā viņu priekšgājēji.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 39 (26.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.