1825. gadā Reimsa katedrālē notika pēdējā Francijas karaļa kronēšana

Ir iemesls!

29. maijs. Šī diena ir bagāta ar dažādiem notikumiem: Konstantinopoles krišana, kas simboliski noslēdz Viduslaiku periodu, Kaimiņu diena (gana labs iemesls), Bahāullāha (bahāisma ticības dibinātājs, kam ir daži miljoni sekotāju) debesbraukšanas diena. Šajā dienā tika kronēts pēdējais Francijas monarhs - Šarls X...Viņa valdīšana neturpinājās ilgi. Tas bija saistīts ar karaļa raksturu, viņš vēlējās kļūt par visas nācijas tēvu, turpretī nācija negribēja sev tādu tēvu. Vēsturē viņš iegāja, pateicoties savai mīlestībai pret bruņinieku laikiem. Francijas karaļa Šarla kronēšanas ceremonija notika atbilstoši visiem iesvētīšanas (svaidīšanas) kanoniem, tās gaita tika atjaunota pēc senlaiku tekstiem un norisinājās saskaņā ar karaļa galma etiķetes noteikumiem...

Ceremonija sākās jau kronēšanas dienas priekšvakarā. Nākamais karalis visu nakti lūdzās Reimsas katedrālē, prasot Dievam spēku un gudrību, lai veiksmīgi pārvaldītu valsti. Tāpat kā agro viduslaiku karaļi nakts pēdējo daļu monarhs pavadīja arhibīskapa pilī.
Agri no rīta karaļa dzīvojamajās telpās iegāja arhibīskaps un pārējie bīskapi, kas bija oficiālās ceremonijas galvenās personas. Viņi saņēma karali zem padusēm un nolika stāvus. Šī ceremonija simbolizēja karaliskās varas pēctecību, karaļa “garīgā ķermeņa” nemirstību. Pēc savas būtības tas nozīmēja, ka “mirušais” valdnieks ir “augšāmcēlies” jaunajā ķermenī.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 40 (29.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.