Sv. Bonifācija piemiņas diena

Ir iemesls!

Pagāja vairāki gadsimti līdz pasaule kļuva uzticīga Dieva Vārdam. Tūkstošiem sludinātāju un mocekļu atdeva savas dzīvības pagānu apgaismošanas dēļ. Mācību grāmatās bieži šis process tiek atspoguļots shematiski. Daudziem rodas iespaids, ka pēc rietumu Romas impērijas krišanas varvari pārņēma romiešu reliģiju, pildot rīkojumu par tautu apvienošanu un jaunu valstu radīšanu. Tā arī notika, taču bieži vien tas tika darīts bez jebkādas izpratnes par ticību. Pagāni kristietību uztvēra kā jaunu pagānisma veidu, rituāli tika veikti formāli, tika izkropļota to būtība. Īstu Dieva Vārda zinātāju bija ļoti maz. Katrs no viņiem dzīvoja varoņu cienīgu dzīvi.

675.gadā Veseksas karalistes turīga zemju īpašnieka ģimenē piedzima zēns. Vadoties pēc tradīcijām, Vinfrīds (tādā vārdā tika kristīts zēns) izglītību ieguva klosterī. Jaunā zemnieka spējas bija teicamas, Vinfrīds aizrāvās ar kristietības zinātni. Tēvs pēc mācību beigām uzstāja, lai dēls atgriežas mājās un palīdz pārvaldīt īpašumus. Nācās no klostera šķirties...
Pēc dažiem gadiem, ko Vinfrīds pavadīja, strādājot tēva vadībā, viņš vērsās pie tēva ar lūgumu – atļaut atgriezties klosterī. Tēvs, redzot dēla pūliņus, piekrita. Tā aizsākās Vinfrīda dižā kalpošana.
Vadot klostera skolu, Vinfrīds sapņoja apceļot kontinentu, kura plašajās teritorijās dzīvoja tautas, kas nepazina Kristu. Jāsaka, ka 8.gs sākumā daudzas Ziemeļeiropas tautas kristietību uztvēra kā franku agresijas ticību. Franku garīgums mita grēkā. Pēc varvaru tradīcijām viņi dzīvoja ar vairākām sievām un konkubīnēm, atstājot novārtā savus pienākumus. Arī karaļi, visu laiku pavadot iekarojumos, sevi nenogurdināja ar lūgšanām. Tas viss ļoti ietekmēja sludinātāju darbību.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 42 (05.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.