Kā atgriežas treknie gadi

Valsts kontrole apgalvo: ierēdņiem viss ir labi

Latvijas valsts pārvaldes sistēmā ekonomijas laikmets ir beidzies, tā īsti nemaz nesācies. Par to atkal un atkal liecina Valsts kontroles revīzijas rezultāti. Diemžēl lietas nekur tālāk par rekomendācijām nevirzās...
Revizoru ziņas liecina, ka šogad nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanas iemesls bijis Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Protams, prestižo funkciju veikšana Eiropas Savienībā saistīta ar papildus tēriņiem. Bet vairāki birokrāti pielikuši daudz pūļu, lai varētu izmantot šo izdevību.

Planšetdatori

Piemēram, Reģionālās attīstības ministrija speciāli prezidentūrai iegādājusies jaunus planšetdatorus, kuru izmaksas pat pārsniegušas noteiktos limitus. Kopumā Latvijas ierēdņi saņēmuši lietošanā 16 jaunus planšetdatorus par kopējo summu 22178 eiro. Tajā pašā laikā Latvijas prezidentūras ES Padomē sastādītajā budžetā teikts, ka viena planšetdatora izmaksas nevar pārsniegt 1140 eiro. Ministrija tomēr pacentusies iztērēt vairāk – 1386 eiro par katru datoru.
Pēc ministrijas pārstāvju vārdiem, dārgākajai tehnikai priekšroka tika dota, jo lētākie analogie planšetdatori ir mazāki. Taču tas ir svarīgi, lai nodrošinātu „darbinieku mobilitāti komandējumu laikā”.
Reģionālās attīstības ministrija ir tikai viens gadījums no daudzajiem. Pēc galvenās kontrolieres Elitas Krūmiņas vārdiem daudzi departamenti, aizbildinoties ar prezidentūru ES, ir nelietderīgi tērējuši līdzekļus. Teiksim, ārlietu ministrija ir saņēmusi vairāk nekā pusi no prezidentūrai piešķirtajiem līdzekļiem. Par šiem līdzekļiem ĀM izdevās izremontēt Maskavā esošās vēstniecības apsargu dzīvokli, nopirkt jaunas automašīnas vēstniecībām Japānā, Norvēģijā un Baltkrievijā. Kā arī iegādāties mēbeles, elektropreces un citas preces.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 42 (05.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.