Latgales ziņas

Goda daugavpiliešu apbalvošana
5. jūnijā Daugavpils Kultūras pili piepildīja īpaši svinīga atmosfēra. Te notika Goda daugavpiliešu apbalvošanas ceremonija, kas tiek rīkota vienreiz piecos gados, Daugavpils jubilejas svinību laikā. Tituls “Goda daugavpilietis” ir piešķirts 46 cilvēkiem. Lieliska dāvana bija svētku koncerts ar Intara Busuļa un Abonementa orķestra piedalīšanos.

„Rāzna” vasarā paplašina darba laiku
Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrs ”Rāzna” no jūnija līdz septembrim būs atvērts ne tikai darba dienās, bet arī katra mēneša pirmajā sestdienā un trešajā svētdienā. Centrā var saņemt informāciju par Rāznas Nacionālo parku, tā dabas un kultūrvēstures vērtībām, spēlēt vides izziņas spēles, piedalīties tematiskos pasākumos, kā arī basām kājām izstaigāt sajūtu takas centra tuvumā. Apmeklētājiem iespējams aplūkot ekspozīciju „Iepazīsti un sajūti Rāznas Nacionālo parku!”. Vasarā īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem. Dabas izglītības centra apmeklējums un dabas izglītības nodarbības ir bezmaksas. Ir pieejama autostāvvieta un ierīkots velosipēdu statīvs. Pie ēkas ir uzbūvēta uzbrauktuve, lai centru var apmeklēt cilvēki ratiņkrēslos vai māmiņas ar ratiņiem. Par ierašanos lūgums informēt iepriekš, zvanot 29139677 (Regīna) vai 27892916 (Irēna).

Radio viļņos skanēs jaunais raidījums “Breivdīnuos iz Latgolu”
Jau no šīs nedēļas nogales sestdienās plkst. 8.30 “Latvijas radio 2″ un 10.00 “Divu Krastu radio” sāks skanēt jauns raidījums par Latgali “Breivdīnuos iz Latgolu!”. Tas ir informatīvs iknedēļas Latgales kultūras notikumu un tūrisma aktualitāšu apskats jeb piedāvājums labām un interesantām brīvdienām Latgalē! Kultūras pasākumu organizatorus un dalībniekus izjautās un tūrisma objektus aplūkos raidījuma veidotāji — producentu grupa “Lietišķā Latgale” sadarbībā ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un Akciju sabiedrības Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.

Ludzas pilskalnā norisināsies Lielais latgaļu tirgus
20. jūnijā nāciet un izbaudiet koncertu ar bērnu un pieaugušo amatierkolektīvu piedalīšanos. Uzziniet, cik vērtīga pļava Dabas skolā, nopiniet skaistu Jāņu vainagu, apciemojiet mājdzīvniekus Lauku sētā, piedalieties dažādās amatu meistardarbnīcās. Bērni varēs piedalīties spēlēs un sacensībās, māmiņas rotāties skaistuma skolā, īsti vīri varēs pierādīt sevi īstu vīru nopietnās un nenopietnās cīņās. Baudiet zobenu cīņu paraugdemonstrējumus, zirgu izjādes, fotografēšanos senajos tērpos, un Kroma kolna Brolistes uzstāšanos. Nobeigumā kopā iegriezīsim Saulgriežus senajā ritā un iedegsim Jāņu uguni! Sākums — plkst. 12.00

Normunda Puča filmas “Segvārds Vientulis” bezmaksas seanss
2015. gada 14. jūnijā plkst. 14.00 Preiļu politiski represēto biedrība „Likteņa ceļš” Preiļu KN lielajā zālē piedāvā režisora Normunda Puča filmas „Segvārds Vientulis” bezmaksas seansu un tikšanos ar režisoru un radošo grupu. Filma “Segvārds Vientulis” balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā, pēc padomju okupācijas varas atjaunošanas, Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli. Filmā atspoguļoti gan bijušie kriminālnotikumi, gan cilvēku liecības par latviešu partizānu darbībām pret Padomju Krievijas armiju Latvijas teritorijā pēc Otrā pasaules kara līdz 1957. gadam.


Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 43 (09.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.