Who is mister Vējonis?

Kas ir misters Vējonis?

Kā Latvija ieguva jaunu prezidentu
Pagājušajā trešdienā Latvija ieguva jaunu prezidentu. Par to kļuva vietējās politikas veterāns, Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kurš piecu mokpilnu balsojuma kārtu laikā tomēr prata iegūt vajadzīgo deputātu balsu skaitu.

Kā ievēlēja prezidentu
Prezidenta vēlēšanu diena, kā jau tika paredzēts, bija ilga un saspringta. Sākotnēji tika izvirzīti četri kandidāti — Vējonis, jurists Egīls Levits, Reģionālās apvienības līderis Mārtiņš Bondars un „Saskaņas” pārstāvis Sergejs Dolgopolovs. Turklāt uzreiz bija skaidrs, ka Bondara un Dolgopolova izvirzīšana ir politiskā spēle, rēķinoties ar kaut kādu izdevīgumu un zinot, ka cerību uz uzvaru nav. Tā arī notika: katrā nākošajā balsojuma kārtā populārie kandidāti atsijājās. Sākumā Saeima no cīņas izslēdza Bondaru, pēc tam — Dolgopolovu.
Ņemot vērā to, ka koalīcijai nebija kopīga kandidāta (daļa politiķu Vējoņa pusē, daļa — par Levitu), likās, ka trešdien prezidentu tā arī neievēlēs. Tas nozīmētu jaunu vēlēšanu kārtu jau ar, iespējams, pilnīgi citiem negaidītiem kandidātiem. Taču tā nenotika. Piektajā balsojuma kārtā Vējonis tomēr savāca 55 balsis un tika ievēlēts valsts augstākajā amatā.
Pazīstamais žurnālists Jānis Domburs atzīmēja, ka ievēlēšanas process raisa dažus jautājumus. Piemēram, katrā tūrē bija deputāti, kuri nepareizi aizpildīja biļetenus. Ņemot to vērā, viņu balsis vispār netika skaitītas.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 43 (09.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.