Atvadu balle ezera krastā

img

Skola ezera krastā… Gluži kā pasaku pils pussalā, simtgadīgu koku ieskauta. Visā Latgalē nav skaistākas un zaļākas vietas, kur varētu atrasties šī lauku mācību izglītības iestāde. Gaismas pils, bez mazākā pārspīlējuma! Un tik bagātas pedagoģiskās tradīcijas…
Vienīgi žēl, ka pirmskara skolas mājīgajā un mīlīgajā ēkā kā pavasara sniegs siltos saules staros kūst skolēnu skaits. Tā ir mūsdienu sāpe: neatgriezeniski aiziet tie gadi, kad skolas plašie koridori un klases bija par šauru, izlaidumnieku bija daudzreiz vairāk. Tagad tikai pats minimums - trīspadsmit divpadsmitklasnieki. Tas nebūt nemazināja svinīgumu un aktu zālē, kā parasti, ābolam nebija, kur nokrist.

Lauku skolu absolventi ne ar ko neatšķiras no pilsētniekiem: tikpat apgarotas sejas, glauni kostīmi puišiem un daudzkrāsainas vakarkleitas meitenēm. Kopā ar klases audzinātāju Stanislavu Bondarevu viņi ienāca zālē un ieņēma goda vietas uz skatuves. Skanēja Latvijas Republikas, pilntiesīgas ES dalībvalsts, himna. Vidusskolu absolventu priekšā tagad pavērsies visa pasaule, arī visas Eiropas prestižo skolu durvis. Viss ir tavās rokās, absolvent, taču Latvijas skolas ir uzkrājušas lielu darba pieredzi. Ir būtiski šajā sarežģītajā laikā būt savas valsts patriotam ne tikai vārdos, bet arī darbos, lai veicinātu Latvijas atdzimšanu. Dzimteni neizvēlas, tai pašaizliedzīgi, uzticīgi un nesavtīgi kalpo. Nav lielākas laimes uz pasaules par iespēju zināšanas, darbu un pieredzi ieguldīt sava dzimtā novada attīstībā. Tava dzimtene ir tur, kur pagājuši pusaudžu un jaunības gadi. Par to, uzrunājot gaviļniekus, dedzīgi runāja Dagdas novada domes priekšsēdētāja Sandra Viškure, Ezernieku vidusskolas direktors Aleksandrs Gžibovskis, klases audzinātāja Stanislava Bondareva, pirmā skolotāja Irēna Dārzniece, mācītājs Andris Sprukts, pagastu pārvalžu vadītāji Jānis Andžāns, Romualda Demida un Edgars Tjarve.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 44 (12.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.