Atgādinājums par biodrošības pasākumiem

PVD informē

Veicot pārbaudes dzīvnieku novietnēs, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pārliecinās, ka dažādos valsts reģionos ir atšķirīga attieksme pret biodrošības pasākumu ievērošanu, kā arī joprojām ir piemājas saimniecības, kurās dzīvnieki nav reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

Šī gada piecos mēnešos PVD inspektori ir pārbaudījuši 2 300 cūku novietnes, no tām 394 novietnēs konstatēts, ka tiek turētas nereģistrētas cūkas. No pārbaudītajām novietnēm biodrošības pasākumi tiek ievēroti 74%. Latgales un Vidzemes reģionos, kur lauku iedzīvotāji piedzīvoja rūgtu pieredzi ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumiem, biodrošību ievēro 86% pārbaudītajās novietnēs.
Savukārt Latvijas reģionā, kur šī slimība nav tikusi konstatēta – Zemgales un Kurzemes pusē, 78% ir konstatētas neatbilstības. Jāatzīmē, ka biodrošības pasākumus šajā reģionā ir ieviesuši un ievēro visās lielākajās cūku novietnēs, bet ļoti vieglprātīgi ir tie, kuri cūkas audzē savam patēriņam un nelielās fermās.
PVD, sadarbībā ar Lauksaimniecības datu centru, uzrauga cūku pārvietošanas datus un konstatē cūku pārvietošanas gadījumus no slimības skartajām zonām uz brīvajām zonām. Ar šādu rīcību cūku turētāji savu novietni, savu pagastu un pat savu novadu pakļauj riskam ievazāt slimību.


Anna Joffe
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 45 (16.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.